
Ben je het zat om steeds op zoek te gaan naar een openbare laadpaal of uren te wachten tot je elektrische auto vol is? Dan is elektrische laadpalen thuis installeren misschien wel de oplossing voor jou. In deze blog vertel ik je op een informele, maar praktische manier alles wat je moet weten voordat je aan de slag gaat.
Waarom een laadpaal aan huis?
Tegenwoordig rijden steeds meer mensen in een elektrische auto. Logisch, want elektrisch rijden is beter voor het milieu en vaak ook voordeliger op de lange termijn. Als je dan tóch elektrisch rijdt, is het superhandig om je auto thuis te kunnen opladen. Je bespaart een hoop tijd én je kunt ’s ochtends met een volle accu de deur uit.
Hoe werkt het installeren precies?
- Check je meterkast: Voordat je begint, is het slim om te kijken of je meterkast krachtig genoeg is om een laadpaal te ondersteunen. Vaak moet je meterkast worden uitgebreid of moet er een extra groep worden aangelegd.
- Kies de juiste laadpaal: Er zijn verschillende soorten laadpalen en wallboxen die variëren in vermogen, slimme functies en uiterlijk. Bedenk vooraf wat je belangrijk vindt: wil je bijvoorbeeld een paal met laadsnelheid tot 22 kW, of is 11 kW meer dan genoeg?
- Veiligheid boven alles: Het is slim om een erkend installateur in te schakelen. Zo weet je zeker dat alles volgens de regels en veilig wordt aangesloten.
Wat kost het?
De prijs kan variëren, maar reken op kosten tussen de 700 en 2000 euro voor de laadpaal zelf, exclusief installatie. Soms bieden energieleveranciers of overheden subsidies aan. Ook kun je de laadpaal slim koppelen met je energietarieven, zodat je bijvoorbeeld ’s nachts laadt tegen een goedkoper tarief.
Handige tips
- Flexibel kabelmanagement: Zorg voor een handige plek om je laadkabels op te bergen of kies voor een laadpaal met automatische kabeloproller.
- App-bediening: Veel laadpalen hebben een bijbehorende app. Zo kun je op afstand zien of je auto al is opgeladen.
- Slim laden: Maak gebruik van ‘load balancing’. Je laadpaal stemt dan het laadvermogen af op het totale energieverbruik in huis. Zo voorkom je dat je stoppen doorslaan wanneer wasmachine en vaatwasser tegelijkertijd aanstaan.
Conclusie
Kortom, elektrische laadpalen thuis installeren kan een geweldige manier zijn om je leven een stuk makkelijker te maken als je in een elektrische auto rijdt. Het bespaart tijd, geeft gemak en je bent altijd verzekerd van een volle accu. Met de juiste voorbereiding, een goede installateur en een geschikte laadpaal heb je straks een geweldige upgrade voor je elektrische auto-ervaring!
Klaar voor de overstap op zonne-energie? we hebben bij AAA New Energy al 10 zonnepanelen van 440Wp vanaf €2.850,- inclusief installatie! Voor meer informatie neem gerust vrijblijvend contact met ons op!