
Gaat sneeuw op zonnepanelen vanzelf weg? Dat is een veelgestelde vraag onder mensen die overwegen om in zonnepanelen te investeren of die ze net hebben laten plaatsen. En eerlijk is eerlijk: het ziet er best mooi uit hoe een wit pak sneeuw zich ophoopt op die strakke, donkere panelen. Maar wat betekent dit voor je energiewinst en hoe ga je ermee om?
Waarom blijft sneeuw (vaak maar kort) liggen?
Zonnepanelen hebben een donker oppervlak dat warmte absorbeert zodra er zonlicht op valt. Daardoor smelt de sneeuw in veel gevallen vanzelf en glijdt het laagje er langzaam vanaf. Bovendien liggen zonnepanelen vaak schuin, wat ook helpt om sneeuw eraf te laten schuiven. Als de panelen op een dak met een minimale hellingshoek liggen, kan het zijn dat de sneeuw iets langer blijft liggen, maar meestal is dat niet voor weken achter elkaar.
Moet je sneeuw zelf verwijderen?
Natuurlijk wil je niet dat je zonnepanelen dagenlang geen energie opwekken. Je kunt in dat geval voorzichtig de sneeuw eraf vegen, maar doe dit wel veilig: klim niet zomaar met een bezem het dak op als dat risico’s met zich meebrengt. Gebruik liever een zachte borstel met een lange steel (vanuit een veilige positie) of wacht tot de zon haar werk doet. Veiligheid gaat altijd voor!
Invloed op je rendement
Maak je niet te veel zorgen als je panelen een dagje onder de sneeuw liggen. In de winter is de hoeveelheid zonuren sowieso minder dan in de zomer. Daardoor heeft het tijdelijke sneeuwdek doorgaans weinig impact op je jaarlijkse energiewinst. Zodra de sneeuw gesmolten is, werken je panelen weer op volle kracht.
Conclusie
Gaat sneeuw op zonnepanelen vanzelf weg? Over het algemeen wel! Dankzij de warmte die de panelen opvangen en hun schuine ligging is de sneeuw meestal snel verdwenen. Mocht er toch een flink pak blijven liggen, dan kun je een helpende hand bieden door het voorzichtig weg te halen. Zo profiteer je het hele jaar door van een optimaal rendement én een schone, veilige installatie.