
Hoe financier je een warmtepomp? Grote kans dat je hiernaar op zoek bent als je je huis duurzamer wilt maken, maar flink schrikt van de kosten. Geen stress: er bestaan verschillende manieren om de aankoop én installatie van een warmtepomp betaalbaar te houden. In deze blog vertel ik je welke opties er zoal zijn, zodat je zelf kunt kiezen wat het beste bij jouw situatie past.
Hoe financier je een warmtepomp?
1. Gebruik je eigen spaargeld
Als je het geld op je spaarrekening hebt staan, kun je in één keer betalen. Superhandig, want dan hoef je geen lening aan te gaan én heb je geen maandelijkse lasten. Let er wel op dat je niet álles van je spaarrekening leegt. Je wilt natuurlijk ook nog wat financiële ruimte overhouden voor onverwachte uitgaven.
2. Energiebespaarlening
Voor wie geen (voldoende) spaargeld heeft of dat liever niet wil gebruiken, kan de Energiebespaarlening via het Nationaal Warmtefonds een uitkomst zijn. Hiermee financier je duurzame investeringen zoals een warmtepomp of isolatie. Je krijgt meestal een scherpere rente dan bij een reguliere lening en je kunt de looptijd vaak zelf kiezen. Bedenk wel dat je altijd rente en aflossing betaalt, dus check vooraf even of de maandlasten in je budget passen.
3. Je hypotheek ophogen
Staat er nog genoeg overwaarde in je huis? Dan kun je soms je bestaande hypotheek verhogen of een aparte ‘verduurzaamhypotheek’ afsluiten. Voordelen: de rente is vaak lager dan bij een persoonlijke lening en je hebt soms recht op hypotheekrenteaftrek. Wel even uitzoeken of je bank hiermee akkoord gaat en of de totale hypotheeklasten te behappen blijven.
4. Gemeentelijke regelingen en subsidies
Veel gemeenten hebben eigen subsidies of lenen je (bijna) renteloos geld voor duurzame projecten. Kijk dus op de website van jouw gemeente om te zien wat er mogelijk is. Daarnaast kun je via de ISDE-subsidie (Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing) van de Rijksoverheid een deel van de aanschafkosten terugkrijgen. Altijd mooi meegenomen!
5. Lease een warmtepomp
Heb je geen zin in een grote investering in één keer of een lening? Dan kun je er ook voor kiezen om een warmtepomp te leasen. Je betaalt dan maandelijks een vast bedrag en de leverancier regelt installatie en onderhoud. Handig als je weinig omkijken wilt hebben, maar besef wel dat je hiermee op de lange termijn vaak meer betaalt dan bij aankoop in één keer.
Conclusie
Er is dus niet één juiste manier om je warmtepomp te betalen. Of je nu kiest voor eigen spaargeld, een Energiebespaarlening, hypotheekverhoging, subsidies of een leaseconstructie: neem de tijd om alles naast elkaar te leggen. Je wilt natuurlijk een duurzame investering waar je je prettig bij voelt én die ook financieel goed in elkaar steekt. Dus: Hoe financier je een warmtepomp? Hopelijk heb je nu wat inspiratie om je plannen verder uit te werken en zo je huis een stuk groener – én warmer – te maken!
Door de ISDE-subsidie kunnen wij van AAA New Energy een warmtepomp vrijwel gratis leveren! Dus een financiering is haast niet nodig. Lees er hier meer over of neem gerust vrijblijvend contact met ons op.