
Hoe maak je je woning gasvrij? Het klinkt misschien als een enorme stap, maar in werkelijkheid is het vooral een kwestie van de juiste keuzes maken en stap voor stap je huis verduurzamen. In deze blog praat ik je in een informele, begrijpelijke stijl bij over wat er allemaal komt kijken bij het gasvrij maken van je woning. We gaan het hebben over isolatie, verwarming, koken en andere handige oplossingen die je helpen om voorgoed van het gas af te stappen.
Hoe maak je je woning gasvrij?
1. Isolatie is de basis
Voordat je je woning volledig gasvrij kunt maken, is een goede isolatie stap nummer één. Zonder goede isolatie ontsnapt veel warmte en verbruik je onnodig veel energie. Denk aan:
- Spouwmuurisolatie: Voor oudere huizen vaak een makkelijke en betaalbare optie.
- Dakisolatie: Warme lucht stijgt op, dus een goed geïsoleerd dak kan veel besparen.
- Vloerisolatie: Zorgt voor warmere voeten en minder tocht.
Als je woning goed geïsoleerd is, hoef je veel minder te stoken en creëer je een comfortabele basis voor alternatieve verwarmingsmethoden.
2. De warmtepomp
De warmtepomp is een van de populairste manieren om je huis zonder gas te verwarmen. Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater, en gebruikt die om je huis te verwarmen. Er zijn verschillende soorten:
- Lucht-waterwarmtepomp: Maakt gebruik van buitenlucht en zet dat om in warmte voor je cv-installatie.
- Bodemwarmtepomp: Vereist grondboringen, maar is efficiënt en stabiel qua warmte.
Tip: Combineer een warmtepomp met lage temperatuurverwarming (zoals vloerverwarming of speciale radiatoren) voor het beste resultaat.
3. Inductiekoken
Als je écht van het gas af wilt, kun je niet meer koken op gas. Gelukkig is er een modern en snel alternatief: inductie. Inductiekookplaten zijn energiezuinig, verwarmt je pan supersnel en zijn bovendien makkelijk schoon te houden. Het enige waar je op moet letten is dat je misschien nieuwe pannen nodig hebt die geschikt zijn voor inductie.
4. Elektrische boiler of doorstromer
Geen gas meer? Dan heb je ook geen cv-ketel die water opwarmt. Met een elektrische boiler of een doorstroomverwarmer kun je de warmwatervoorziening regelen. Let wel op de capaciteit, zodat je genoeg warm water hebt voor douche en keuken.
5. Zonnepanelen voor je eigen energie
Door zonnepanelen te installeren, kun je je eigen stroom opwekken. Zeker als je overstapt op een warmtepomp en elektrisch koken, kan het handig zijn om extra panelen te plaatsen. Zo verlaag je je energierekening en ben je minder afhankelijk van de energieleverancier.
6. Laat je adviseren
Iedere woning is anders, dus vraag gerust advies aan een specialist of energieadviseur. Zij kunnen je helpen bij het bepalen van de beste warmteoplossing, de nodige aanpassingen in je meterkast, en het regelen van subsidies.
Conclusie
Kortom, hoe maak je je woning gasvrij? Door te investeren in goede isolatie, over te stappen op een warmtepomp en elektrisch koken, en eventueel je eigen stroom op te wekken met zonnepanelen. Het klinkt als een hele klus, maar door het stap voor stap aan te pakken, kom je er wel. En voor je het weet, leef je comfortabel en duurzaam – zonder gas!
Wij van AAA New Energy kunnen door de ISDE-subsidie een warmtepomp voordelig leveren, lees hier meer! Ook hebben wij al 10 zonnepanelen van 440Wp vanaf €2.850,- inclusief installatie. Wil je hier meer informatie over, neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.