Menu
Verduurzaming voor MKB-bedrijven

Verduurzaming voor MKB-bedrijven – wat betekent dat nou eigenlijk? Je hoort het overal: duurzaam ondernemen is de toekomst. Maar hoe pak je dit praktisch aan en waar begin je als ondernemer met een klein of middelgroot bedrijf? Geen zorgen! In deze blog nemen we je mee in een aantal concrete ideeën en stappen om duurzamer te ondernemen, zonder dat je direct op je tenen hoeft te lopen of compleet je bedrijfsmodel moet omgooien.

Wat houdt verduurzaming in?

Verduurzaming draait simpelweg om het verantwoord omgaan met energie, grondstoffen en mensen. Dat klinkt misschien als een grote opgave, maar elk stapje helpt. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Energiebesparing: minder stroomverbruik door slimme apparaten en zuinige verlichting.

  • Afvalreductie: gebruik herbruikbare materialen of recycle zoveel mogelijk.

  • Gezonde werkomgeving: zorg goed voor je medewerkers en betrokkenheid in de lokale community.

Wanneer je hier bewust mee omgaat, help je niet alleen het milieu, maar vaak ook je eigen portemonnee. Energiebesparing én een goed imago gaan hand in hand!

Verduurzaming voor MKB-bedrijven?

1. Energieverbruik aanpakken
Een van de makkelijkste manieren om te verduurzamen, is door te kijken naar je energieverbruik. Vervang bijvoorbeeld oude TL- of gloeilampen door LED-verlichting. Dat scheelt meteen een flinke slok op een borrel qua kosten. Ook kun je overwegen om zonnepanelen te installeren, zeker als je een eigen pand hebt. Is dat niet haalbaar? Ga dan voor een groen energiecontract bij een leverancier die in duurzame bronnen investeert.

2. Afval verminderen en recyclen
Kijk eens kritisch naar welke materialen je inkoopt en wat daarvan in de afvalbak verdwijnt. Kun je papieren bonnen vervangen door digitale facturen? Of in de bedrijfskantine overstappen op herbruikbare bekers? Het scheelt allemaal in de afvalberg. Als er toch nog afval ontstaat, sorteer het dan goed: glas bij glas, plastic bij plastic, papier bij papier. Zo blijf je overzicht houden en kunnen recyclebedrijven er nog iets nuttigs mee doen.

3. Pak je mobiliteit aan
Moeten jouw werknemers regelmatig op pad? Overweeg elektrische auto’s of deelauto’s. Zo deel je de kosten en verminder je je CO2-uitstoot. Voor korte ritjes kan een (elektrische) fiets of een OV-abonnement een mooie optie zijn. Goed voor het milieu, maar ook voor de vitaliteit van je medewerkers!

4. Betrek je medewerkers
Verduurzaming voor MKB-bedrijven is iets wat je sámen doet. Motiveer je team om mee te denken over groene ideeën of organiseer een duurzaamheidsdag. Vaak hebben medewerkers zelf geweldige suggesties. Bovendien is de kans groot dat ze het beleid beter naleven als ze er zelf een bijdrage aan hebben geleverd.

5. Kies lokale en duurzame leveranciers
Door producten en materialen dichtbij in te kopen, verklein je de transportafstand en daarmee je CO2-uitstoot. Bovendien steun je de lokale economie, en dat is natuurlijk goed voor je eigen netwerk en imago. Kijk ook of er bedrijven zijn die een verantwoord inkoopbeleid hanteren of duurzaam verpakkingsmateriaal gebruiken.

Conclusie

Verduurzaming voor MKB-bedrijven hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Met een paar kleine aanpassingen zet je al grote stappen in de goede richting. Door bewust te kijken naar je energieverbruik, afvalstromen, mobiliteit en inkoop, maak je de wereld een stukje groener en spaar je op termijn zelfs kosten uit. Bedenk: duurzaam ondernemen is goed voor mens, milieu én jouw bedrijf. Waar wacht je nog op?

Bij AAA New Energy heb je al 10 zonnepanelen van 440Wp vanaf €2.850,- inclusief installatie. Wil je hier meer over weten? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *