Menu
Warmtepomp in nieuwbouwwoningen

Ben je je eigen droomhuis aan het (laten) bouwen? Dan ben je vast druk met plattegronden, stijlen en allerlei duurzame opties. Wist je dat grote nieuwbouwprojecten tegenwoordig vaak al (bijna) energieneutraal worden opgeleverd? Dat komt omdat ze al goed geïsoleerd zijn en vaak automatisch voorzien worden van een warmtepomp. Maar als je zélf aan de knoppen zit, moet je die keuze vaak nog maken. In deze blog vertel ik je graag alles over de warmtepomp in nieuwbouwwoningen en waarom het een slimme zet is als je zelf een huis bouwt.

Maar eerst… hoe werkt een warmtepomp eigenlijk?

Kort gezegd: een warmtepomp haalt warmte van buiten (uit de lucht, de grond of zelfs grondwater) naar binnen. In de zomer kan dat principe omgedraaid worden, zodat je huis juist gekoeld wordt. Geen gedoe met gasaansluitingen, want een warmtepomp draait vooral op stroom.

Er zijn verschillende soorten:

  • Lucht-waterwarmtepomp: haalt warmte uit de lucht en geeft die af aan water (bijv. voor je vloerverwarming).
  • Bodemwarmtepomp: onttrekt warmte aan de grond via een bron.
  • Lucht-luchtwarmtepomp: haalt warme (of koele) lucht van buiten naar binnen.

Voor nieuwbouwhuizen wordt meestal gekozen voor een (lucht-water) warmtepomp, omdat die perfect werkt met vloerverwarming en goed aansluit bij moderne, goed geïsoleerde woningen.

Als je zelf bouwt: waar moet je op letten?

1. Neem het meteen mee in je bouwplannen

Het grote voordeel van zelf bouwen is dat je de warmtepomp direct kunt inplannen. Zo hoef je later niet te slopen of te verbouwen om leidingen en installaties aan te passen.

2. Kosten en subsidies

Ja, een warmtepomp is vaak duurder in aanschaf dan een gewone cv-ketel. Maar je bespaart flink op je energierekening. Bovendien zijn er regelmatig subsidies die de kosten behoorlijk kunnen drukken.

3. Geluid en plek

De buitenunit van een lucht-waterwarmtepomp maakt wat geluid, dus je wilt ‘m niet direct bij je slaapkamerraam plaatsen. Met een goede opstelling en wat slimme demping hoor je er meestal weinig van.

4. Comfort

Een warmtepomp werkt ideaal met vloerverwarming. Je krijgt hierdoor een heel gelijkmatige warmte in huis. En in de zomer kan zo’n systeem soms zelfs voor lichte koeling zorgen. fijn, toch?

Conclusie: Een warmtepomp in nieuwbouwwoningen een aanrader?

Hoewel veel nieuwbouwprojecten al energieneutraal zijn en standaard een warmtepomp hebben, moet je bij een eigen bouwproject zelf keuzes maken. Denk daarom zeker aan de warmtepomp in nieuwbouwwoningen: het is een toekomstbestendige, duurzame en comfortabele manier van verwarmen (en soms ook koelen). Ja, het kost wat meer bij de start, maar je krijgt er een lagere energierekening, een flinke dosis comfort en een groenere woonstijl voor terug. Een slimme investering waar je nog lang plezier van gaat hebben!

Heb je meer vragen over een warmtepomp? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *