
Ben je bezig met het verduurzamen van je huis en zie je overal de termen “warmtepomp of geothermische verwarming” voorbijkomen? Logisch dat je dan denkt: “Huh, wat is nou wat?” Geen zorgen, in deze blog leg ik het je uit. Zo weet je straks precies wat bij jou past!
Even kort: wat is een warmtepomp?
Een warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht, ventilatielucht of uit (ondiep) grondwater en gebruikt die warmte om jouw huis te verwarmen. Denk aan een omgekeerde koelkast: in plaats van warmte naar buiten af te voeren, haalt het apparaat juist warmte van buiten naar binnen.
- Lucht-waterwarmtepomp: gebruikt buitenlucht om water te verwarmen dat via radiatoren of vloerverwarming je huis in gaat.
- Lucht-luchtwarmtepomp: haalt warmte uit de buitenlucht en blaast die warme lucht direct je woning in (een beetje zoals een airco, maar dan andersom).
- Hybride warmtepomp: een combinatie van een warmtepomp met een cv-ketel op gas. De cv-ketel springt bij als het écht koud wordt of als je extra veel warm water nodig hebt.
En geothermische verwarming dan?
Geothermische verwarming, ook wel aardwarmte, gaat dieper de grond in. Letterlijk. Hierbij wordt de warmte direct uit diepere aardlagen gehaald. Dit kan best kostbaar zijn, want je moet soms flink diep boren. Daarom zie je geothermische verwarming vaak bij grote projecten of nieuwbouw. Toch kan het ook bij individuele huizen, mits je daar de ruimte en het budget voor hebt. Via die warmtebron wordt er – jawel – alsnog een pomp gebruikt om de boel naar binnen te transporteren.
De verschillen in het kort
-
Waar komt de warmte vandaan?
- Warmtepomp: haalt meestal warmte uit de buitenlucht of uit ondiep grondwater.
- Geothermie: gebruikt warmte uit diepere aardlagen (stabielere temperatuur, maar duurder om aan te boren).
-
Kosten en installatie
- Warmtepomp: relatief minder ingrijpend qua installatie, maar je hebt wel passende radiatoren of vloerverwarming nodig.
- Geothermie: behoorlijk prijzig om te installeren (diepe boringen), maar op de lange termijn kan het superrendabel zijn.
-
Efficiëntie
- Warmtepomp: kan echt een hoog rendement halen, vooral als je woning goed geïsoleerd is.
- Geothermie: nóg efficiënter (en duurzamer) en meestal op grotere schaal toegepast.
-
Past het bij jouw huis?
- Warmtepomp: kan al in bestaande woningen, mits je genoeg ruimte hebt en je huis prima geïsoleerd is.
- Geothermie: vaak een no-brainer bij nieuwbouw of grotere projecten. Maar als je een flinke tuin of grond hebt (en budget!), kan het ook voor individuele woningen een mooie optie zijn.
En wat ga je nu kiezen?
Als je snel duurzamer wilt verwarmen zonder megabouwprojecten, dan is een (hybride) warmtepomp vaak een prima stap. Wil je volledig van het gas af, heb je meer investeringsruimte en zit je in een situatie waarin je flink kunt verbouwen? Dan kan geothermische verwarming op de lange termijn juist heel interessant zijn.
Conclusie: warmtepomp of geothermische verwarming
Uiteindelijk draait de keuze tussen “warmtepomp of geothermische verwarming” om jouw persoonlijke situatie, budget en ambities. Hoe dan ook, met beide systemen zet je een flinke stap richting duurzaam en toekomstbestendig wonen. Hopelijk helpt deze blog je om een weloverwogen keuze te maken – succes!
Klaar voor de overstap naar een warmtepomp? Door de ISDE-subsidie kunnen wij een warmtepomp voordelig leveren, lees hier hoe dat mogelijk is! Bij vragen kun je ook altijd contact met ons opnemen!