
Als je weleens hebt zitten googelen op duurzame oplossingen voor je huis, is deze vraag vast en zeker voorbijgekomen: “Zijn er fiscale voordelen bij de aanschaf van een warmtepomp?” Zo’n warmtepomp is nou niet bepaald een impulsaankoop die je even tussen de boodschappen door doet. Het is een behoorlijke investering, maar ook eentje waar je flink op kunt besparen. Niet alleen omdat je energiekosten omlaaggaan, maar ook door allerlei interessante fiscale regelingen en subsidies. In deze blog gaan we hier wat dieper op in, we gaan het hebben over hoe je met een warmtepomp zowel de planeet als je portemonnee een plezier kunt doen.
Waarom overstappen op een warmtepomp?
Een warmtepomp is basically een apparaat dat warmte haalt uit de omgeving – bijvoorbeeld uit de buitenlucht, de bodem of het grondwater – en die vervolgens gebruikt om je huis te verwarmen (en in sommige gevallen zelfs te koelen). Het mooie eraan is dat je veel minder of zelfs helemaal geen gebruik meer hoeft te maken van gas. Dat is niet alleen milieuvriendelijk, maar zorgt ook voor een lagere energierekening.
Bovendien speelt er ook nog eens dat er vanuit de overheid steeds meer wordt aangemoedigd om duurzamer te gaan wonen. Dus, als jij investeert in een warmtepomp, dan ben je lekker toekomstbestendig bezig. En het mooiste is: je krijgt daar vaak een steuntje in de rug in de vorm van subsidie en belastingvoordelen. Klinkt goed, toch?
De Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)
We trappen af met een populaire subsidie die je waarschijnlijk al een keer hebt horen voorbijkomen: de ISDE, oftewel de Investeringssubsidie Duurzame Energie. Dit is een potje vanuit de overheid speciaal bedoeld voor particuliere en zakelijke investeringen in apparaten die de CO₂-uitstoot verminderen. Denk aan warmtepompen, zonneboilers, isolatie en zelfs kleine windmolens.
Hoe werkt het?
- Je dient een aanvraag in via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
- Je krijgt, als alles goed gaat, een bedrag teruggestort op je rekening.
- De hoogte van dat bedrag is afhankelijk van het type en vermogen van de warmtepomp.
Meestal praat je dan over een paar honderd tot enkele duizenden euro’s. Dat is natuurlijk een flinke opsteker als je net een stevige rekening hebt betaald voor zo’n warmtepompinstallatie.
Let wel: de bedragen en voorwaarden voor deze subsidie kunnen door de jaren heen veranderen, dus check altijd de meest recente info.
Belastingvoordelen: Energie-investeringsaftrek (EIA)
Als je ondernemer bent of investeert namens een bedrijf, dan zit er nog een leuke bonus in de fiscale hoek: de Energie-investeringsaftrek (EIA). Dit houdt in dat je een deel van je investering – tot wel tientallen procenten van de aanschaf- en installatiekosten – extra mag aftrekken van je fiscale winst.
In normale mensentaal betekent het: je betaalt uiteindelijk minder belasting, waardoor je netto investering lager uitvalt. Voorwaarde is wel dat je bedrijf en de warmtepompinstallatie voldoen aan bepaalde criteria. Zo moet je bijvoorbeeld een erkend apparaat kopen dat op de zogeheten Energielijst van de RVO staat. Maar hey, als je sowieso voor een kwalitatieve warmtepomp gaat, is de kans groot dat die hier gewoon tussen staat.
Hoeveel kun je besparen?
Door de combinatie van de ISDE-subsidie, de eventuele belastingvoordelen (als je bedrijfsmatig investeert) en de forse verlaging van je energierekening, kan een warmtepomp zich in veel gevallen al binnen vijf tot tien jaar terugverdienen. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van allerlei factoren: het type warmtepomp, hoe goed je huis geïsoleerd is en wat je verbruik is. Maar in algemene zin geeft het je een idee dat deze investering meer is dan alleen een duurzame beslissing – het is er ook eentje die zich redelijk snel terugbetaalt.
Let op de regeltjes
Het is natuurlijk niet zo dat je zomaar een warmtepomp koopt, de bon opstuurt en binnen een paar dagen met geld wordt overspoeld (was het maar zo’n feest). Er zijn wel wat regeltjes en voorwaarden waar je aan moet voldoen. Zo moet je vaak de subsidieaanvraag binnen een bepaalde periode indienen, moet je apparaat op de juiste lijst staan, en is het belangrijk dat je de installatie door een erkend bedrijf laat uitvoeren.
Maar dat zijn allemaal praktische zaken die prima te overzien zijn. Zolang je je vooraf goed inleest of een installateur inschakelt die weet wat hij of zij doet, komt het meestal wel goed.
Overweeg ook andere energiebesparende maatregelen
Een warmtepomp komt het best tot z’n recht in een goed geïsoleerd huis. Je kunt wel een hypermoderne, dure warmtepomp installeren, maar als de warmte vervolgens via kieren en gaten je huis weer uitvliegt, dan ben je nog niet optimaal bezig. Kijk dus ook even naar hoe het staat met je vloerisolatie, muurisolatie en dakisolatie. Daar bestaan trouwens ook aparte subsidies voor.
Conclusie: Zijn er fiscale voordelen bij de aanschaf van een warmtepomp?
Je raadt het al: jazeker, die zijn er! Door gebruik te maken van de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) en voor ondernemers de Energie-investeringsaftrek (EIA), kun je de kosten van een warmtepomp al een stuk omlaag brengen. Combineer dat met een lagere energierekening en je hebt een stevig financieel argument om zo’n apparaat in huis te halen. Dus als je je ooit afvraagt “Zijn er fiscale voordelen bij de aanschaf van een warmtepomp?”, dan is het antwoord kort maar krachtig: ja, en je kunt er flink je voordeel mee doen. Succes met het verduurzamen van je woning, en wie weet kun je binnenkort met een brede glimlach genieten van een lekker warm (en groener) huis!
Wij van AAA New Energy kunnen door de ISDE-subsidie een warmtepomp voordelig leveren, lees hier meer! Ook hebben wij al 10 zonnepanelen van 440Wp vanaf €2.850,- inclusief installatie. Wil je hier meer informatie over, neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.