
Ben je aan het overwegen om een warmtepomp te nemen, maar vraag je je af: “Zijn warmtepompen echt duurzaam?” Je bent niet de enige! Warmtepompen zijn inmiddels razend populair onder mensen die hun energierekening omlaag willen brengen en groener willen verwarmen. Toch hoor je ook wel eens dat er nog best wat haken en ogen aan kleven. Hoog tijd om eens te kijken wat een warmtepomp nu eigenlijk zo duurzaam (of niet) maakt.
Hoe werkt een warmtepomp?
Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater en gebruikt die om je huis te verwarmen. Een beetje vergelijkbaar met een omgekeerde koelkast: waar een koelkast warmte afvoert, zorgt een warmtepomp juist dat je binnen lekker warm blijft. Dit proces kost stroom, maar kan alsnog flink schelen in je gasverbruik (of zelfs helemaal zonder gas). Zo kun je je CO2-uitstoot behoorlijk verminderen, vooral als je ook groene stroom gebruikt.
Stroom uit zon en wind is het allerbeste
De meeste warmtepompen draaien op elektriciteit, dus waar je je stroom vandaan haalt, telt zwaar mee. Kies je voor een energiecontract met groene stroom, dan maakt dat je warmtepomp een stuk milieuvriendelijker. En als je zonnepanelen op je dak hebt liggen, sla je helemaal twee vliegen in één klap: dan is je warmtepomp niet alleen goed voor de planeet, maar ook voor je portemonnee.
Investeren in comfort én besparing
Warmtepompen staan bekend om hun (relatief) hoge aanschafkosten. Niet zo gek dat veel mensen daar even van schrikken. Toch zijn er subsidies beschikbaar en bespaar je door minder gasverbruik op de lange termijn. Bovendien heb je vaak meer comfort, omdat je huis gelijkmatiger wordt verwarmd. En in sommige gevallen kun je met dezelfde installatie ook nog eens koelen in de zomer. Niet verkeerd, toch?
Vergeet niet te isoleren
Een warmtepomp komt het best tot z’n recht in een goed geïsoleerd huis. Heb je last van koude tocht, dunne ramen of ongeïsoleerde muren? Dan is het slimmer om eerst te investeren in isolatie. Anders betaal je voor warmte die direct via gaten en kieren weer verdwijnt. Dat is zonde van je energierekening én het milieu.
Conclusie: Zijn warmtepompen echt duurzaam?
Zijn warmtepompen echt duurzaam? De mate van duurzaamheid hangt vooral af van hoe groen je stroom is en hoe goed je woning is geïsoleerd. Met de juiste stroombron, een degelijk geïsoleerde woning en een goed ingeregelde installatie kunnen warmtepompen zeker een duurzame keuze zijn. Kortom, “Zijn warmtepompen echt duurzaam?” Ja, mits je het goed aanpakt en kiest voor groene stroom. Zo geef je niet alleen je eigen wooncomfort een boost, maar help je ook de planeet een handje.
Klaar om de overstap te maken naar een warmtepomp? Dan is 2025 het perfecte jaar! Door de ISDE-subsidie kunnen wij een warmtepomp vrijwel gratis leveren. Ook hebben we 10 zonnepanelen van 440Wp vanaf €2.850,- inclusief installatie! Wil je hier meer over weten? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.