
Laten we eerlijk zijn: “Agrarische bedrijven en zonne-energie” klinkt best logisch, toch? Je ziet het vast al voor je: grote daken van stallen en loodsen vol met zonnepanelen. Maar wat betekent het nou écht om over te stappen op zonne-energie? Is het slim, is het duur, hoeveel gedoe komt erbij kijken? In deze blog neem ik je mee in de wereld van zonnepanelen en vertel ik waarom het voor veel agrarische ondernemers best een interessante optie kan zijn.
Waarom kiezen voor zonne-energie?
1. Grote dakoppervlakken = grote kansen
Als je een boerderij hebt, is de kans groot dat je daken een flink oppervlakte hebben. Stallen, schuren, kassen… noem maar op. Die ruimte kun je perfect benutten voor zonnepanelen. Hoe groter het oppervlak, hoe meer panelen je kwijt kunt, en hoe meer stroom je uiteindelijk zelf opwekt.
2. Lekker besparen op je energierekening
Agrarische bedrijven gebruiken best wat stroom: denk aan melkmachines, ventilatiesystemen of andere apparatuur die op de achtergrond continu draait. Door zelf energie op te wekken met zonnepanelen, hoef je minder (of helemaal geen) energie van het net te kopen. Dat scheelt natuurlijk in de kosten, en met een beetje mazzel kun je zelfs terugleveren aan het net voor een vergoeding. Ka-ching!
3. Duurzaam imago
Steeds meer consumenten letten op duurzaamheid en willen graag weten of de producten die ze kopen op een verantwoorde manier zijn geproduceerd. Als jij kunt vertellen dat jouw bedrijf draait op groene stroom van je eigen dak, dan kom je al snel over als een milieubewuste ondernemer. En dat is niet alleen goed voor de planeet, maar ook een pluspunt voor je imago.
Subsidies en regelingen
SDE++ (Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie)
Dit is een mondvol, maar in het kort: deze subsidie helpt bedrijven die duurzame energie opwekken door ze financieel te ondersteunen. Het kan vooral interessant zijn als je een grotere installatie wilt neerzetten. Je krijgt dan een aantal jaren een vergoeding voor elke opgewekte kWh. Let er wel op dat je op tijd aanvraagt, want er is veel animo.
EIA (Energie-investeringsaftrek)
Met de EIA kun je een deel van je investeringskosten voor duurzame energie aftrekken van je fiscale winst. Klinkt misschien wat saai en ingewikkeld, maar uiteindelijk komt het neer op: minder belasting betalen, dus je investering in zonnepanelen wordt een stuk goedkoper.
Saderingsregeling
Als je zonnepanelen meer stroom produceren dan je zelf gebruikt, kun je dat overschot terugleveren aan het net. In ruil daarvoor krijg je een vergoeding. De salderingsregeling gaat de komende jaren wel veranderen (afbouwen), maar op dit moment kun je er nog steeds van profiteren.
Belangrijke dingen om op te letten
1. Is je dak wel geschikt?
Niet elk dak kan zomaar een hoop zonnepanelen dragen. Zeker oudere daken moeten misschien verstevigd worden. Laat dus altijd even een check doen voordat je met je zonnepanelen-ambities aan de slag gaat.
2. Vergunningen en regels
In veel gevallen kun je panelen plaatsen zonder al te veel rompslomp, maar het is slim om bij je gemeente te informeren of je een vergunning nodig hebt. Zeker als je een groot project voor ogen hebt of als je in een beschermd gebied woont, kunnen er wat extra regeltjes zijn.
3. Netcapaciteit
Het stroomnet in Nederland staat redelijk onder druk. Er zijn plekken waar zoveel groene stroom wordt opgewekt dat de netbeheerder het even niet meer aankan. Check dus of er in jouw regio genoeg ruimte is op het net. Anders loop je het risico dat je je opgewekte stroom niet kwijt kunt, en dat is zonde!
Is het de moeite waard?
Over het algemeen: ja! Zonne-energie is voor agrarische bedrijven vaak een slimme zet. Je kunt flink besparen op energiekosten, je scoort punten op het gebied van duurzaamheid en er zijn best wat subsidies en regelingen die kunnen helpen om de investering te drukken. Natuurlijk moet je je wel goed informeren: kijk naar de staat van je dak, de regels in je gemeente en de netcapaciteit. Heb je dat allemaal op een rijtje, dan kan zonne-energie een fantastische stap zijn richting een toekomstbestendige boerderij.
Conclusie: Agrarische bedrijven en zonne-energie
Als je het mij vraagt, is de combinatie “Agrarische bedrijven en zonne-energie” hartstikke logisch. Grote daken, veel stroomverbruik en de kans om flink te besparen of zelfs te verdienen aan zonne-energie. Tuurlijk, er zijn wat hobbels op de weg (denk aan vergunningen en netcapaciteit), maar laat je daar niet door ontmoedigen. Pak het gewoon stap voor stap aan en wie weet staat jouw dak binnenkort wel te shinen in de zon – mét een lekker rendement op de koop toe!
Bij AAA New Energy heb je al 10 zonnepanelen van 440Wp vanaf €2.850,- inclusief installatie. Wil je hier meer over weten?Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.