
Overweeg je zonnepanelen aan te schaffen en wil je weten hoe je de terugverdientijd van zonnepanelen berekent? Dan zit je hier goed! Het lijkt soms alsof iedereen vandaag de dag wel zonnepanelen op het dak heeft liggen, maar de hamvraag blijft vaak: Hoe bereken je de terugverdientijd van zonnepanelen? In deze blog nemen we je stap voor stap mee door alle factoren die invloed hebben op de terugverdientijd.
Waarom is de terugverdientijd zo belangrijk?
Zonnepanelen zijn een investering. Net als bij elke investering is het fijn om te weten wanneer je kosten zijn terugverdiend en je echt winst gaat maken (of ‘gratis’ groene stroom opwekt). Het draait niet alleen om de aanschafkosten: zaken als onderhoud, verzekeringen en de stroomprijs spelen allemaal een rol bij het bepalen van de terugverdientijd.
Factor 1: Aanschafkosten en eventuele subsidies
- Aanschafkosten: Dit is het totaalbedrag dat je betaalt voor de zonnepanelen, de omvormer, bekabeling en installatie. Kijk goed naar meerdere offertes en vergelijk niet alleen de prijs, maar ook de kwaliteit van de panelen en de garanties.
- BTW-teruggave: Wist je dat je in veel gevallen de BTW op de aanschaf en installatie kunt terugvragen van de Belastingdienst? Informeer goed naar de geldende regels en zet op tijd de juiste stappen. Vaak kun je zo enkele honderden euro’s besparen. Vanaf 2024 gebruiken de leveranciers 0% btw op de zonnepanelen, zo hoef je het niet meer terug te vragen!
- Subsidies: Afhankelijk van de gemeente of provincie zijn er soms lokale subsidies of rentekortingen beschikbaar. Deze kunnen de totale aanschafprijs flink drukken, waardoor je terugverdientijd korter wordt.
Factor 2: Stroomprijs en besparing
- Stroomprijs: De hoogte van de kilowattuurprijs (kWh-prijs) die je normaal aan je energieleverancier betaalt, bepaalt hoeveel je bespaart als je zelf stroom opwekt. Hoe hoger de prijs per kWh, hoe sneller je je panelen terugverdient. Zoek dus goed uit of je energieleverancier goed samenwerkt met zonnepanelen, vooral nu ze gestart zijn met terugleverkosten.
- Salderingsregeling: In Nederland kun je zelf opgewekte stroom (die je niet direct zelf gebruikt) terugleveren aan het net. Hier krijg je (op dit moment) een vergoeding voor. Het is goed om te weten dat de salderingsregeling gaat veranderen, dus houd hier rekening mee in je berekening.
- Eigen verbruik: Probeer zoveel mogelijk van je opgewekte stroom direct te gebruiken. Hierop bespaar je namelijk het meest. Denk bijvoorbeeld aan het draaien van de vaatwasser of wasmachine overdag in plaats van ’s avonds.
Factor 3: Degradatie van de panelen
- Wat is degradatie?
Ieder zonnepaneel verliest na verloop van tijd iets aan vermogen. Gemiddeld nemen zonnepanelen zo’n 0,5% per jaar in vermogen af. Dit betekent dat je na 10 jaar iets minder energie opwekt dan in het eerste jaar. - Bereken je opbrengst realistisch
Houd in je berekening rekening met deze degradatie. Op internet vind je rekenmodellen en calculators die hier standaard van uitgaan. Door een realistische inschatting te maken, voorkom je dat je verwachtingen te hoog of juist te laag uitvallen.
Factor 4: Verzekering en onderhoudskosten
- Verzekeringskosten: Je opstalverzekering kan iets duurder uitvallen met zonnepanelen op je dak. Vaak kost dit maar een paar euro extra per maand, maar het is wel verstandig om dit mee te nemen in je berekening.
- Onderhoudskosten: In principe hebben zonnepanelen weinig onderhoud nodig, maar reken toch op wat kosten voor bijvoorbeeld schoonmaak of een check-up. Een vuile laag op je panelen kan tot 5-10% verlies in opbrengst leiden. Je kunt ze natuurlijk zelf schoonmaken, maar een professionele schoonmaak eens in de paar jaar helpt de levensduur te verlengen en de opbrengst te optimaliseren.
Stap-voor-stap: zo bereken je de terugverdientijd van zonnepanelen
- Bepaal de totale investeringskosten
Tel de aanschafkosten bij elkaar op en trek de BTW-teruggave en eventuele subsidies eraf. Het bedrag dat overblijft is je netto investering. - Bereken je jaarlijkse opbrengst in kWh
Vermenigvuldig dit met de kWh-prijs van je energieleverancier (neem een realistische prijs, houd eventueel rekening met toekomstige prijsstijgingen). - Pas degradatie toe
Verminder jaarlijks de opbrengst met 0,5% (of de opgegeven degradatiewaarde van je fabrikant) om een nauwkeurige voorspelling te krijgen. - Verreken aanvullende kosten
Denk aan een kleine opslag voor onderhoud en verzekering. Vaak kun je een bedrag per jaar inschatten op basis van offertes en aanvullende info. - Tel alles bij elkaar op
Maak een tabel of gebruik een spreadsheet om per jaar te kijken wat je ‘winst’ is, totdat de netto investering is terugverdiend. Dat jaar is je terugverdientijd.
Praktisch voorbeeld
Stel je investeert 5000 euro in een zonnepanelensysteem. Je krijgt 800 euro BTW terug en betaalt dus uiteindelijk 4200 euro. Je verwacht jaarlijks 3500 kWh op te wekken. Met een stroomprijs van 0,30 euro per kWh bespaar je dan 1050 euro per jaar. Trek daar wat kosten voor verzekering en eventueel onderhoud (bijvoorbeeld 50 euro per jaar) vanaf. Als je de degradatie incalculeert, daalt je jaarlijkse opbrengst licht. Je zit dan ongeveer rond de 7 jaar voordat je de investering hebt terugverdiend.
Conclusie
Wil je precies weten wanneer je winst gaat maken? Bereken de terugverdientijd van zonnepanelen door alle kosten en opbrengsten in kaart te brengen. Zo weet je niet alleen hoeveel je bespaart vanaf de eerste dag, maar ook op welke termijn je daadwerkelijk profiteert van gratis, groene stroom. Denk aan de aanschafkosten, BTW-teruggave, stroomprijzen, degradatie en verzekeringskosten. Met een helder overzicht is de keuze snel gemaakt – en kun je met een gerust hart in de zon (en op je dak!) investeren.
Zo, nu weet je stap voor stap hoe je jouw persoonlijke situatie kunt doorrekenen. Veel succes met het maken van je keuze en wie weet draai jij straks een stuk voordeliger de wasjes dankzij je eigen zonnepanelen!