Menu
zonneplan

Als je zonnepanelen hebt, is een goed energiecontract essentieel om optimaal te profiteren van je investering. Maar waar moet je op letten bij het kiezen van een energieleverancier? In deze blog duiken we in de belangrijkste zaken om rekening mee te houden en beantwoorden we veelgestelde vragen over het afsluiten van een energiecontract met zonnepanelen.

 

Waar moet je op letten bij een energiecontract met zonnepanelen?

Zonnepanelen zorgen ervoor dat je zelf energie opwekt, maar dat betekent niet dat je helemaal geen energieleverancier meer nodig hebt. Hier zijn de belangrijkste aspecten waar je op moet letten:

1. Terugleververgoeding

De terugleververgoeding is wat je krijgt voor de stroom die je teruglevert aan het net. Niet alle energieleveranciers bieden dezelfde vergoeding. Sommige betalen het kale leveringstarief (exclusief belastingen), terwijl anderen een vast bedrag per kWh aanbieden. Controleer goed hoe dit wordt berekend en vergelijk aanbieders.

2. Terugleverkosten

Sommige energieleveranciers rekenen een vergoeding aan je door voor het terugleveren van energie aan het net. Dit wordt ook wel de “terugleverkosten” genoemd. Hoewel deze kosten vaak gering zijn, kunnen ze oplopen als je veel teruglevert. Het is daarom verstandig om vooraf te controleren of en hoeveel een leverancier rekent voor deze terugleverkosten.

3. Salderingsregeling

Met de salderingsregeling kun je de stroom die je teruglevert aan het net aftrekken van je verbruik. Deze regeling verandert de komende jaren. Vraag na bij de energieleverancier hoe zij omgaan met de wijzigingen in salderen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

4. Contractvormen
  • Dynamisch contract: Hierbij fluctueert de prijs per kWh dagelijks of zelfs elk uur, afhankelijk van de markt. Dit kan voordelig zijn als je veel opwekt, maar ook risico’s met zich meebrengt.
  • Vast of variabel tarief: Als je zekerheid wilt over de kosten, kan een vast tarief aantrekkelijker zijn, hoewel dit vaak minder flexibel is.
5. Klantenservice en monitoring

Sommige energieleveranciers bieden handige apps of online tools waarmee je eenvoudig kunt zien hoeveel je opwekt, verbruikt en teruglevert. Dit kan helpen om je energiegebruik verder te optimaliseren.

Met deze aanvullende aandachtspunten kun je een weloverwogen keuze maken en zorgen dat je het meeste uit je energiecontract met zonnepanelen haalt.

 

Veelgestelde vragen over een energiecontract met zonnepanelen

1. Kan ik helemaal zonder energieleverancier als ik zonnepanelen heb?
Nee, tenzij je volledig off-grid gaat met batterijen. Je hebt een energieleverancier nodig voor de momenten waarop je meer stroom verbruikt dan je opwekt, bijvoorbeeld ‘s nachts of op donkere dagen.

2. Wat gebeurt er als ik meer energie opwek dan ik verbruik?
Het overschot wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet, en je ontvangt hiervoor een vergoeding. Hoe hoog deze vergoeding is, verschilt per leverancier.

3. Is het slim om over te stappen van energieleverancier?
Ja, vergelijken loont. Als je huidige leverancier geen aantrekkelijke terugleververgoeding biedt, kan overstappen financieel voordelig zijn. Let ook op eventuele overstapkosten of boetes.

4. Worden de salderingsregels snel afgebouwd?
Vanaf 2025 begint de salderingsregeling langzaam af te bouwen. Dit betekent dat je geleidelijk minder stroom kunt verrekenen. Controleer hoe jouw leverancier hiermee omgaat.

 

energiecontract met zonnepanelen

 

Conclusie: Kies bewust je energiecontract met zonnepanelen

Een energiecontract met zonnepanelen kan een wereld van verschil maken in wat je financieel overhoudt aan je opgewekte energie. Let goed op de terugleververgoeding, salderingsvoorwaarden, en beschikbare contractvormen. Door regelmatig te vergelijken en vragen te stellen aan je leverancier, kun je het maximale halen uit je zonnepanelen en je energiecontract.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Wij hebben een overzicht gemaakt van energieleveranciers die wij goed vinden als zonnepaneelbezitter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *