Menu
geen terugleverkosten zonnepanelen

Ben jij eigenaar van zonnepanelen of overweeg je om ze aan te schaffen? Dan heb je vast wel eens gehoord van het begrip geen terugleverkosten zonnepanelen. In 2025 is het namelijk nog steeds de bedoeling dat je een vergoeding krijgt voor de stroom die je teruglevert aan het net. Maar welke leveranciers rekenen géén kosten voor die teruglevering? In deze blog duiken we daar in!

Wat zijn terugleverkosten precies?

Wanneer je zonnepanelen op je dak hebt liggen, wek je zelf stroom op. Die stroom gebruik je voor je eigen apparaten en wat je overhoudt, lever je terug aan het elektriciteitsnet. Sommige energieleveranciers brengen daarvoor zogenaamde “terugleverkosten” in rekening. Het gaat dan om administratie- of netwerkkosten, terwijl je juist denkt geld te besparen met je zonnepanelen. Gelukkig zijn er ook leveranciers die hier (voorlopig) niet aan doen.

Verwachtingen voor 2025

We weten dat de salderingsregeling – waarbij je de stroom die je teruglevert, mag wegstrepen tegen de stroom die je afneemt – langzaam wordt afgebouwd. Tegelijkertijd is de markt volop in beweging en zijn steeds meer aanbieders op zoek naar manieren om klanten met zonnepanelen aan te trekken. Er is daarom goede hoop dat ook in 2025 diverse leveranciers het beleid voortzetten of zelfs uitbreiden dat zij geen terugleverkosten rekenen.

Welke leveranciers rekenen in 2025 géén terugleverkosten?

Let op: energietarieven en -voorwaarden kunnen snel veranderen. Hieronder vind je een aantal leveranciers die de afgelopen tijd hebben laten weten in 2024 en (vooralsnog) ook in 2025 geen terugleverkosten te willen berekenen. Check altijd hun meest recente voorwaarden om zeker te zijn van de actuele situatie.

  1. Greenchoice

    • Greenchoice staat bekend om hun focus op duurzaamheid en gemak voor klanten met zonnepanelen. De laatste jaren rekenen zij geen aparte administratiekosten voor teruglevering. De kans is groot dat dit in 2025 zo blijft, maar verifieer hun actuele tarieven.
  2. Vrijopnaam

    • Vrijopnaam richt zich volledig op zonne-energie en staat erom bekend dat ze transparant zijn over kosten rondom opwekking. Ze hebben in hun voorwaarden opgenomen dat ze geen vaste terugleverkosten rekenen.
  3. Vandebron

    • Ook Vandebron zet zich in voor een groene energietoekomst en doet al geruime tijd niet moeilijk over terugleverkosten. Wel is het slim om te controleren of hier iets in verandert naarmate de salderingsregeling wordt afgebouwd.
  4. Eneco (vooralsnog)

    • Eneco heeft in het verleden een tijd lang geen terugleverkosten gerekend. Hoewel grote leveranciers soms van koers veranderen, lijkt het erop dat ze ook in 2025 nog steeds een gunstig tarief hanteren voor zonnepaneeleigenaren.
  5. Andere lokale of nieuwe leveranciers

    • Nederland is rijk aan kleinere, vaak lokale energieleveranciers. Een deel hiervan wil juist opvallen door geen terugleverkosten te rekenen. Let hierbij wel op de voorwaarden en vergelijk de teruglevertarieven grondig, want de hoogte van de vergoeding per kWh verschilt.

 

Waar moet je op letten?

  • Voorwaarden wijzigen snel: Controleer altijd goed de meest actuele informatie. Energieleveranciers kunnen hun beleid relatief makkelijk aanpassen.
  • Overstappen loont: Als je huidige leverancier toch (hoge) terugleverkosten rekent, kan het de moeite waard zijn over te stappen. Vergelijk ook de kWh-prijs die je krijgt voor teruglevering.
  • Kijk niet alleen naar terugleverkosten: Een leverancier kan “geen terugleverkosten zonnepanelen” hanteren, maar tegelijkertijd een lagere vergoeding per kWh bieden. Soms is dat nog steeds voordelig, soms niet. Reken het altijd goed door.

 

Conclusie

Of je nu net begint met het plaatsen van zonnepanelen of je jouw huidige energieleverancier wilt heroverwegen, het blijft belangrijk om te kijken naar de kosten en vergoedingen rondom teruglevering. Zeker in 2025 is het thema geen terugleverkosten zonnepanelen nog relevanter, aangezien de salderingsregeling geleidelijk verandert. Houd de markt dus in de gaten, check regelmatig de voorwaarden van verschillende leveranciers en zorg dat je precies weet wat je wel en niet betaalt voor jouw opgewekte zonnestroom. Zo haal je het maximale uit je zonnepanelen en draag je meteen bij aan een duurzame toekomst!

Tip: Bezoek de websites van de hierboven genoemde leveranciers of vergelijkingssites voor de meest actuele cijfers en contractvoorwaarden. Zo weet je zeker dat je up-to-date informatie hebt over kosten en vergoedingen in 2025.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *