
Ben je net verhuisd of wil je gewoon graag je energierekening eens flink onder de loep nemen? Grote kans dat je termen tegenkomt als groene stroom en grijze stroom. Maar wat is nou precies het verschil? En is groene stroom echt zoveel beter voor het milieu, of is het vooral slimme marketing? In deze blog neem ik je mee in de wereld van energie, zodat je straks – als een ware energiegoeroe – het verschil tussen groene stroom vs. grijze stroom snapt én je beter kunt kiezen welke stroom bij jou past.
Wat is groene stroom precies?
Groene stroom is elektriciteit die wordt opgewekt uit duurzame, hernieuwbare bronnen. Denk bijvoorbeeld aan zonne-energie (via zonnepanelen), windenergie (windmolens) en waterkracht (stuwdammen). Maar ook biomassa en geothermie (aardwarmte) horen bij deze groene bronnen.
Het mooie van deze bronnen is dat ze niet – of veel minder – opraken en veel minder CO₂ uitstoten dan fossiele brandstoffen. Met groene stroom verlaag je je CO₂-voetafdruk dus aanzienlijk. Daarnaast kan de opwekking van groene stroom op de lange termijn (bijvoorbeeld als je zelf zonnepanelen hebt) zelfs geld besparen.
En grijze stroom dan?
Grijze stroom is elektriciteit die wordt opgewekt door fossiele brandstoffen zoals steenkool, aardgas en olie te verbranden. Dit is traditionele, ‘gewone’ elektriciteit, die we al tientallen jaren massaal gebruiken. Hoewel het in de meeste gevallen (nog) iets goedkoper is om grijze stroom af te nemen, kleeft er wel een groot nadeel aan vast: het is namelijk een stuk vervuilender.
Fossiele brandstoffen raken vroeg of laat ook op. Bovendien zorgt de verbranding voor een flinke uitstoot van broeikasgassen. Kortom, grijze stroom is niet zo lief voor onze planeet.
Waarom zou je groene stroom kiezen?
- Goed voor het milieu: Zoals genoemd is de CO₂-uitstoot lager bij duurzame energiebronnen.
- Bewustzijn en imago: Voor sommige mensen voelt het prettig om bewust de keuze voor duurzamere energie te maken – goed voor het geweten en het imago.
- Innovatie en toekomst: Door te investeren in groene stroom, help je de markt voor duurzame energie groeien. Hierdoor worden technieken continu verbeterd en kan de prijs na verloop van tijd dalen.
Tip: Let wel op het etiket van je energiecontract. Soms bieden leveranciers ‘groene stroom’ aan die in Nederland grijze stroom blijkt te zijn, maar groen is ingekocht door buitenlandse certificaten. Check dus altijd even hoe het zit met de herkomst van jouw groene stroom.
Maar is groene stroom dan altijd duurder?
Dat valt tegenwoordig best mee! Vroeger was groene stroom een stuk duurder, maar door de toenemende vraag en subsidies zijn de prijzen redelijk naar elkaar toegetrokken. Sommige energieleveranciers bieden groene stroom zelfs aan voor een vergelijkbare prijs als grijze stroom.
Ben je benieuwd hoeveel je écht kwijt bent? Vergelijk dan meerdere aanbieders. Je kunt vaak simpelweg online even je postcode en je energieverbruik invullen om een actuele prijsvergelijking te maken.
Tips om je keuze eenvoudiger te maken
- Bepaal je budget: Wat kun of wil je per maand uitgeven aan stroom?
- Vergelijk leveranciers: Welke opties zijn er in jouw regio beschikbaar?
- Check de bron: Zonne- of windenergie is bijvoorbeeld écht groen, maar soms krijg je in Nederland stroom die misschien via waterkrachtcentrales in Noorwegen is ‘vergroend’.
- Overweeg zelf opwekken: Zonnepanelen op je dak? Dan ben je je eigen groene producent – én er zijn vaak subsidies beschikbaar.
Conclusie
Als je het milieuvriendelijkste stroompakket wilt, ga dan voor groene stroom. Het is namelijk beter voor onze planeet, het kan je (op termijn) zelfs geld besparen en het voelt gewoon een stuk fijner. Toch nog twijfels? Kijk dan naar de prijsverschillen en de herkomst van de stroom die je krijgt. Uiteindelijk kies je wat voor jou het beste werkt. Maar laten we eerlijk zijn: Groene stroom vs. grijze stroom – in deze tijd hebben we stiekem best een voorkeur voor groen, toch?
Hopelijk kun je nu met een stuk meer zelfvertrouwen naar je energiemaatschappij stappen en de keuze maken die bij jou past. Succes met het vergelijken, en laten we samen die wereld een beetje groener maken!
Misschien ook een leuke blog om te lezen: Het verschil tussen de salderingsregeling en de terugleververgoeding!