Menu
Hoe CO2-reductie wordt gemeten

Je hoort vaak dat we minder CO2 moeten uitstoten vanwege klimaatverandering. Maar hoe CO2-reductie wordt gemeten is een goede vraag: hoe weten we eigenlijk of we vooruitgang boeken? In deze blog leg ik op een informele manier uit wat CO2-reductie is, waarom het belangrijk is en hoe je CO2-uitstoot kunt meten. We bekijken verschillende meetmethodes, het verschil tussen scope 1, 2 en 3 emissies, en hoe bedrijven en overheden hun CO2-reductie bijhouden en rapporteren.

Wat is CO2-reductie en waarom is het belangrijk?

CO2-reductie betekent minder uitstoot van koolstofdioxide (CO2), een broeikasgas dat de aarde opwarmt. Minder CO2 uitstoten betekent dus minder opwarming en helpt klimaatverandering afremmen. Daarom stellen overheden en bedrijven klimaatdoelen (bijvoorbeeld een percentage minder CO2 in 2030) en nemen maatregelen zoals energiebesparing en duurzame energie.

Meetmethodes voor CO2-uitstoot

Er zijn verschillende manieren om CO2-uitstoot te meten of te berekenen:

  • Direct meten: CO2 direct meten bij de bron met apparatuur, bijvoorbeeld een sensor in een schoorsteen of uitlaat.
  • Berekenen via brandstofverbruik: Op basis van de hoeveelheid brandstof (zoals liters benzine of m³ gas) reken je uit hoeveel CO2 vrijkomt.
  • Emissiefactoren: Standaardcijfers voor CO2 per eenheid (bv. per kWh stroom of per liter diesel). Door je verbruik daarmee te vermenigvuldigen bereken je de CO2-uitstoot.

In de praktijk rekenen we uitstoot meestal om met standaard emissiefactoren, omdat direct meten niet overal kan. Belangrijk is dat iedereen dezelfde methodes en cijfers gebruikt, zodat de resultaten vergelijkbaar zijn.

Scope 1, 2 en 3 emissies

We delen de uitstoot vaak op in drie categorieën (scopes) om aan te geven waar de CO2 vandaan komt:

  • Scope 1: Directe uitstoot van eigen activiteiten (bv. gas- of benzineverbruik).
  • Scope 2: Indirecte uitstoot van ingekochte energie (bv. CO2-uitstoot bij de centrale voor je stroom).
  • Scope 3: Alle andere indirecte uitstoot (bv. bij leveranciers of door gebruik van je producten).

CO2-reductie meten en rapporteren

Veel organisaties berekenen jaarlijks hun CO2-voetafdruk (totale uitstoot) om te zien of hun uitstoot daalt. Daarnaast nemen ze deel aan Science Based Targets (SBT), een internationaal initiatief met klimaatdoelen voor bedrijven. Hierin beloven ze binnen een bepaalde tijd hun uitstoot met een bepaald percentage te verminderen en rapporteren ze jaarlijks de voortgang. De CO2-Prestatieladder is een Nederlandse certificering die bedrijven helpt hun uitstoot te meten en te verlagen. Hoe hoger je niveau op deze ladder, hoe beter je als organisatie bezig bent met CO2-reductie.

Ook de overheid meet en rapporteert de CO2-uitstoot: elk jaar wordt de nationale uitstoot gepubliceerd en vergeleken met de klimaatdoelen.

Praktische voorbeelden

  • Verduurzamen van transport: Een vervoersbedrijf vervangt dieseltrucks door elektrische trucks en houdt het diesel- en stroomverbruik bij (omgerekend naar CO2). Zo ziet het dat de uitstoot flink daalt.
  • Ketenuitstoot van een product: Een kledingmerk berekent de CO2-uitstoot van een spijkerbroek, van katoenveld tot winkel. Door duurzamere materialen en transport te kiezen daalt de uitstoot per broek.

Conclusie: hoe CO2-reductie wordt gemeten?

Ik hoop dat je nu beter begrijpt hoe CO2-reductie wordt gemeten en waarom dat belangrijk is. Het begint bij goed meten of berekenen van de uitstoot. Bedrijven en overheden controleren via hun CO2-voetafdruk en initiatieven als Science Based Targets en de CO2-Prestatieladder of ze op de goede weg zijn. Uiteindelijk geldt: wat je meet, kun je beter verminderen.

Wil jij helpen met de CO2 reductie? Wij van AAA New Energy kunnen door de ISDE-subsidie een warmtepomp voordelig leveren, Ook hebben wij al 10 zonnepanelen van 440Wp vanaf €2.850,- inclusief installatie. Wil je hier meer informatie over, neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *