Menu
warmtepomp

Steeds meer huishoudens overwegen om over te stappen naar een warmtepomp om de woning te verwarmen. Maar hoeveel stroom verbruikt een warmtepomp nu eigenlijk? Als we gaan kijken naar het gemiddelde verbruik ligt dat gemiddeld tussen de 2000 en 3000 kWh per jaar. Dit is afhankelijk van het type warmtepomp je hebt, en je woonsituatie. De keuze van een warmtepomp kan afhangen van verschillende factoren, zoals de grootte van de woning en het aantal personen in het huishouden. Voor wie meer wil weten over hoe warmtepompen precies werken, kun je hier klikken.

 

Factoren om te overwegen

Er zijn verschillende factoren die het stroomverbruik van een warmtepomp beïnvloeden, zoals:

  • Oppervlakte: hoeveel vierkante meters verwarm je dagelijks, vooral in de koudere maanden? Hoe groter de woning, hoe meer energie een warmtepomp doorgaans verbruikt.
  • Gezinssamenstelling: in een huishouden met meerdere personen kan het energieverbruik laten stijgen, doordat er vaker warm water gebruikt wordt.
  • Watergebruik: de frequentie van douchen en het gebruik van voorzieningen zoals een jacuzzi hebben invloed op het warmwaterverbruik. Dit kan leiden tot een hogere energievraag.

 

Type warmtepomp

Er zijn verschillende soorten warmtepompen waar je uit kunt kiezen, deze keuze heeft ook invloed op het stroomverbruik. Hieronder vertellen we per warmtepomp wat het verbruik is:

  1. Hybride warmtepomp
    Dit type werkt samen met een cv-ketel en verbruikt doorgaans tussen de 2000 en 2500 kWh per jaar. Een hybride warmtepomp is vooral geschikt voor huizen die al goed geïsoleerd zijn.
  2. Lucht-water warmtepomp (3 – 12 KW)
    Met een gemiddeld verbruik van 2500 tot 3000 kWh per jaar is dit type effectief voor woningen met vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren.
  3. Bodem warmtepomp (4 – 16 KW)
    Dit systeem haalt energie uit de bodem en heeft een verbruik van ongeveer 3000 kWh per jaar. Het is vooral geschikt voor nieuwbouwwoningen en goed geïsoleerde huizen.
  4. Lucht-lucht warmtepomp
    Dit type warmtepomp is meer geschikt voor bijverwarming en verbruikt minder dan 2000 kWh per jaar. Ideaal als aanvulling op andere verwarmingssystemen.

 

Woonomstandigheden en warmtebehoefte

Het gemiddelde verbruik wordt berekend op basis van een gezin van drie tot vier personen in een woning van ongeveer 80 tot 120 vierkante meter. Hier zijn enkele vragen die kunnen helpen om in te schatten hoeveel stroom je warmtepomp precies nodig zal hebben:

  • Huishoudgrootte: zijn er meer of minder dan 3-4 personen?
  • Huisgrootte: verwarm je een kleiner of juist groter huis dan 80-120 m²?
  • Warmwatervraag: heb je meerdere douches of apparaten zoals een cooker of jacuzzi die veel warm water vragen?

 

Hoeveel stroom verbruikt een warmtepomp?

 

Seizoensgebonden verbruik

In de winter verbruikt de warmtepomp meer elektriciteit dan in de zomer, dit komt omdat de warmtevraag toeneemt in deze periode. Ongeveer 75% van de warmte die een warmtepomp levert, komt uit de buitenlucht of de bodem. Slechts 25% wordt opgewekt door elektriciteit, wat een warmtepomp aanzienlijk duurzamer maakt dan traditionele verwarmingssystemen

Duurzaam met zonnepanelen

Het combineren van een warmtepomp met zonnepanelen kan een slimme investering zijn. Door zelf stroom op te wekken, verlaag je niet alleen je energiekosten, maar verminder je ook je CO₂-uitstoot. Zonnepanelen kunnen de energievraag van de warmtepomp gedeeltelijk of volledig dekken, afhankelijk van de capaciteit van je zonnepanelen en het energieverbruik van je huishouden. Dit maakt een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen tot een aantrekkelijke optie voor wie volledig zelfvoorzienend wil worden.

Conclusie

Hoeveel stroom verbruikt een warmtepomp? Dat hangt af van jouw woonsituatie en het type warmtepomp dat je kiest. Door factoren zoals woninggrootte, gezinssamenstelling en warmwatervraag in overweging te nemen, kun je het meest geschikte systeem kiezen en zo het stroomverbruik optimaliseren. Een warmtepomp is een duurzame keuze voor Nederlandse huishoudens die willen besparen op energiekosten en de overstap willen maken naar een duurzamer verwarmingssysteem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *