
Ben je benieuwd naar de kosten dunne film zonnepanelen en wat je daarvoor terugkrijgt? Dunnefilm-panelen zijn een soort zonnepanelen die een stuk dunner (en vaak flexibeler) zijn dan de klassieke, dikkere panelen. Dat klinkt misschien als pure hightech, maar wat heb je er nou écht aan en wat kost het?
Wat zijn dunnefilm-panelen?
Dunnefilm-panelen zijn gemaakt van een superdun laagje zonnecelmateriaal op een ondergrond, zoals glas of metaal. Doordat ze zo dun zijn, zijn ze vaak lichter en soms zelfs buigbaar. Je ziet ze bijvoorbeeld op camperdaken of andere plekken waar traditionele panelen lastig passen. Ze werken ook beter bij bewolking of hoge temperaturen dan veel standaardpanelen, maar hun rendement (hoeveel van het opgevangen zonlicht omgezet wordt in elektriciteit) is meestal iets lager.
Aanschaf en prijs
Qua aanschafkosten liggen dunnefilm-panelen vaak in dezelfde range als traditionele panelen, maar omdat het rendement wat lager is, heb je doorgaans meer m² nodig om dezelfde hoeveelheid stroom op te wekken. Daar moet je rekening mee houden als je je dakoppervlak bekijkt. Heb je een flink dak tot je beschikking of meerdere dakvlakken? Dan kan het juist gunstig zijn om voor dunnefilm te kiezen, omdat de prijs per wattpiek niet per se hoger is.
Hoeveel stroom wekken ze op?
Dunnefilm-panelen presteren dus prima, vooral bij diffuus licht (op een bewolkte dag) en hoge temperaturen. Waar traditionele panelen misschien iets teruglopen in hun vermogen als het erg warm wordt, houden dunnefilm-panelen het beter vol. In de praktijk scheelt dit weliswaar geen gigantische hoeveelheden, maar het is wel een leuk pluspunt, vooral in de zomermaanden.
Waar moet je nog meer op letten?
- Installatie: Vraag altijd even of je installateur ervaring heeft met dunnefilm-panelen. Ze zijn wat dunner en soms fysiek breekbaarder.
- Ruimte op je dak: Door het lagere rendement heb je meer panelen nodig. Geen probleem als je genoeg dak hebt, maar bij beperkte ruimte kan dit een uitdaging zijn.
- Levensduur: Net als bij traditionele panelen kan de levensduur 20-25 jaar (of zelfs langer) zijn. Check wel altijd de garantie die de fabrikant geeft.
Conclusie: kosten dunne-film zonnepanelen
De kosten dunne-film zonnepanelen verschillen per merk en project, maar ze zijn zeker niet altijd duurder dan ‘gewone’ zonnepanelen. Heb je voldoende dakoppervlak en vind je de uitstraling of flexibiliteit van dunnefilm-panelen belangrijk? Dan kan het zomaar zijn dat ze beter bij je passen. Neem vooral de tijd om wat offertes te vergelijken en te kijken wat het beste werkt voor jouw dak en jouw portemonnee!
Er zijn natuurlijk meer soorten zonnepanelen, lees hier de gemiddelde prijzen van de andere soorten.