Op 21 juni is het zover: de langste dag van 2025! Een dag vol zon, lange zomeravonden en vooral een moment waarop zonnepanelen keihard aan het werk zijn. Maar hoe zit het eigenlijk met zonuren door het jaar heen? Wat betekent de langste dag voor de opbrengst van je zonnepanelen? En hoe groot is het verschil met de kortste dag? Dat vertel ik je hier!
Zonuren per maand: wanneer schijnt de zon het langst?
Het aantal zonuren in Nederland verschilt flink per maand. De stand van de aarde en het seizoen bepalen hoeveel daglicht we krijgen. Hier een snelle blik op de verschillen:
- Januari: Donker en grijs, met gemiddeld maar 2 zonuren per dag. Niet echt een topmaand voor zonne-energie.
- Maart: De dagen worden langer en lichter, met gemiddeld 4 tot 5 zonuren per dag. De lente laat je zonnepanelen weer opleven.
- Juni: De langste dag 2025 valt in juni, en dat betekent zo’n 16 tot 17 uur daglicht per dag. Hallo, energiepiek!
- September: Nog steeds lekker zonnig, met een gemiddelde van 6 zonuren per dag. Perfect voor een nazomerse boost.
- December: Met de kortste dag op 21 december is dit het tegenovergestelde van juni: met maar een gemiddelde van 2 uur zon per dag, en vaak nog bewolkt ook.
De langste dag vs. de kortste dag
Tijdens de langste dag 2025 hebben we ruim 17 uur daglicht. Een wereld van verschil met de kortste dag in december, waar we met een schamele 7 uur daglicht moeten doen. Dat is 10 uur verschil!
Voor je zonnepanelen betekent dit dat de zomermaanden dé periode zijn om energie op te slaan. In de winter leveren ze minder op, maar gelukkig compenseren die lange zomerdagen dat ruimschoots.
Wat betekent dit voor jou?
Heb je zonnepanelen? Dan zijn de zomermaanden (en vooral rond de langste dag) de tijd waarin je het meeste uit je panelen haalt. Natuurlijk is het in de winter wat minder, maar dat is helemaal normaal. Je jaarlijkse opbrengst wordt altijd berekend met dit soort pieken en dalen in het achterhoofd.
Wil je nóg meer uit die lange zomerdagen halen? Check dan of je zonnepanelen goed liggen, bijvoorbeeld gericht op het zuiden en vrij van schaduw. Zelfs een klein beetje schaduw kan een grote invloed hebben op de opbrengst. Micro-omvormers kunnen hierbij helpen!
Conclusie: waarom de langste dag 2025 belangrijk is
De langste dag 2025 is niet alleen een heerlijk zomers moment, maar ook een belangrijke dag voor iedereen met zonnepanelen. Met de overvloed aan zonuren haal je maximaal rendement uit je panelen. En hoewel de kortste dag in december minder spectaculair is, zorgen de lange zomerdagen ervoor dat je zonnepanelen het hele jaar door winst opleveren.
Ben je benieuwd hoeveel jouw panelen kunnen opleveren of overweeg je zonnepanelen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op of vul de offerte pagina in!