Denk je eraan om zonnepanelen te nemen of heb je ze al op je dak liggen? Dan is de salderingsregeling zonnepanelen een term die je vast al eens voorbij hebt zien komen. Klinkt misschien wat ingewikkeld, maar het is eigenlijk gewoon een slimme deal waarmee je kunt besparen op je energierekening. In deze blog leg ik uit wat de regeling precies is, waarom hij langzaam verdwijnt, hoe dat gebeurt en – spoiler alert – waarom zonnepanelen nog steeds een goed idee zijn.
Wat is die salderingsregeling voor zonnepanelen nou precies?
Even simpel gezegd: de salderingsregeling zorgt ervoor dat je geld bespaart met de stroom die je zonnepanelen opwekken. Stel, op een zonnige dag wek je meer stroom op dan je op dat moment gebruikt. Die ‘overgebleven’ stroom gaat terug het elektriciteitsnet in. Dankzij de salderingsregeling mag je deze stroom wegstrepen tegen de stroom die je later wél van het net haalt. Resultaat? Een lagere energierekening. Klinkt goed toch?
Maar… waarom wordt de regeling afgebouwd?
Ja, jammer maar waar: de salderingsregeling gaat langzaam verdwijnen. Waarom? Nou, de overheid vindt dat zonnepanelen inmiddels betaalbaar genoeg zijn zonder dat duwtje in de rug. Ook willen ze dat we slimmer omgaan met energie. Minder terugleveren aan het net en meer direct zelf gebruiken, bijvoorbeeld door je wasmachine aan te zetten als de zon schijnt. Maar ook slimme tech, zoals thuisbatterijen, maakt dat straks nog makkelijker.
Hoe ziet die afbouw eruit?
Het afbouwen van de regeling gaat gelukkig niet in één klap. Je hebt dus nog even de tijd om eraan te wennen. Tot en met 2025 blijft de regeling zoals het nu is: je mag alles salderen. Maar daarna gaat het stapje voor stapje omlaag. Hier een overzichtje:
- 2025: Nog steeds 100% salderen. Niks aan de hand.
- 2026: Je mag 64% salderen.
- 2027: Dit daalt naar 55%.
- 2031: Geen saldering meer, alleen nog een teruglevertarief (een stuk lager bedrag per kWh).
Dat klinkt misschien niet zo voordelig, maar dat betekent niet dat zonnepanelen ineens minder interessant zijn.
Waarom zonnepanelen nog steeds een goed idee zijn
Ook zonder die volledige salderingsregeling zijn zonnepanelen een slimme investering. Dit is waarom:
- Lagere energierekening: Hoe meer stroom je zelf gebruikt, hoe minder je hoeft te kopen van je energieleverancier. En dat scheelt een hoop centen.
- Stijgende energieprijzen: Alles wordt duurder, vooral energie. Met zonnepanelen ben je minder afhankelijk van die prijsstijgingen.
- Goed voor de planeet: Zonnepanelen zijn supergroen. Je helpt mee aan een duurzame toekomst en vermindert je CO₂-uitstoot.
- Slimme oplossingen: Met thuisbatterijen of slimme apparaten kun je nog meer halen uit je opgewekte stroom. Wij verwachten ook dat vanaf 2027 de overheid subsidies voor batterijen gaat geven en tegen die tijd zijn de thuisbatterijen al goedkoper en misschien zelfs al wat slimmer.
Oh, en niet te vergeten: zonnepanelen zijn nu goedkoper dan ooit én gaan jaren mee (denk: 25+ jaar). Zelfs zonder de volledige salderingsregeling verdien je je investering gewoon terug. Zo heb je bij AAA New Energy al 10 zonnepanelen van 440 Wp vanaf €3.000,-
Conclusie
De salderingsregeling zonnepanelen is een mooie regeling waarmee je flink kunt besparen, maar die wordt de komende jaren langzaam afgebouwd. Geen reden tot paniek: zonnepanelen blijven een slimme keuze. Ze verlagen je energierekening, maken je minder afhankelijk van stijgende prijzen en zijn goed voor het milieu. Dus als je nog twijfelde: gewoon doen! Je dak en de zon wachten op je.
Sommige energieleveranciers zijn al gestart met terugleverkosten, lees hier of Budget energie hieraan mee doet!