Menu
zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een goede investering, vooral nu steeds meer mensen willen bijdragen aan een duurzamer milieu én besparen op hun energierekening. Maar als je eenmaal zonnepanelen hebt die elektriciteit opwekken, krijg je te maken met een nieuwe term: terugleverkosten van zonnepanelen. Wat houdt dit in, en wat betekent het voor jou als zonnepanelenbezitter? In deze blog duiken we in het concept van terugleverkosten, zodat je precies weet waar je aan toe bent!

Wat zijn terugleverkosten?

Eerst even de basics: als je zonnepanelen hebt, wek je stroom op. Een deel hiervan gebruik je direct zelf, maar vaak wekken zonnepanelen méér stroom op dan je nodig hebt, vooral op zonnige dagen. Die overtollige stroom wordt dan teruggeleverd aan het elektriciteitsnet, en dat klinkt voordelig – je krijgt immers een vergoeding voor elke kilowattuur (kWh) die je teruglevert.

Maar sinds een paar jaar hebben energiemaatschappijen terugleverkosten geïntroduceerd. Deze kosten worden in rekening gebracht voor het terugleveren van stroom aan het net. Simpel gezegd, het is een kleine bijdrage die je betaalt voor het gebruik van het elektriciteitsnet om jouw overtollige stroom kwijt te kunnen.

Waarom zijn terugleverkosten van zonnepanelen ingevoegd?

Terugleverkosten zijn ingevoerd omdat het elektriciteitsnet een grote toestroom van energie moet verwerken. Op zonnige dagen, wanneer veel huishoudens tegelijkertijd energie terugleveren, ontstaat er een enorme piek in de stroomtoevoer naar het net. Dit vraagt extra capaciteit en infrastructuur. De netbeheerders en energiemaatschappijen vragen daarom een kleine bijdrage om de netkosten te dekken.

Het is goed om te weten dat deze kosten op het moment (anno 2024) per energieleverancier en regio verschillen. Niet iedereen betaalt terugleverkosten, maar de trend is dat ze steeds vaker worden doorberekend.

Hoe hoog zijn deze kosten?

De hoogte van de terugleverkosten verschilt nogal, maar ze worden meestal berekend per teruggeleverde kWh. Het bedrag kan variëren van een paar cent per kWh tot wel enkele dubbeltjes. Om een idee te geven: als je jaarlijks 1.000 kWh teruglevert en de kosten zijn bijvoorbeeld 2 cent per kWh, dan betaal je €20 per jaar.

Sommige energiemaatschappijen kiezen voor een vast tarief, wat betekent dat je een vast bedrag per maand betaalt, ongeacht hoeveel stroom je teruglevert. Andere leveranciers rekenen enkel wanneer je daadwerkelijk stroom teruglevert.

Wat kun je doen om terugleverkosten te vermijden?

Nu wil je misschien weten of er een manier is om deze terugleverkosten van zonnepanelen te ontwijken. Hoewel je vaak weinig invloed hebt op het beleid van de energiemaatschappijen, zijn er een paar slimme manieren om de kosten te verminderen:

  1. Gebruik meer eigen stroom: Hoe minder je teruglevert, hoe minder kosten je hebt. Probeer energie-intensieve taken (zoals de wasmachine en vaatwasser) te plannen wanneer je zonnepanelen volop draaien.

  2. Energie opslaan met een thuisbatterij: Door overtollige stroom op te slaan in een batterij, hoef je minder terug te leveren en kun je op bewolkte dagen toch profiteren van je eigen zonne-energie.

  3. Vergelijk energieleveranciers: De tarieven voor terugleverkosten kunnen verschillen. Door over te stappen naar een leverancier met lage of geen terugleverkosten, kun je flink besparen.

 

Is het nog steeds de moeite waard?

Terugleverkosten van zonnepanelen klinken misschien als een domper, maar het goede nieuws is dat zonnepanelen nog steeds zeer rendabel zijn. Ondanks deze extra kosten bespaar je met zonnepanelen op de lange termijn nog altijd flink op je energierekening. Met de stijgende energieprijzen en de dalende kosten van zonnepanelen blijft zonne-energie een slimme investering. Terugleverkosten zijn een factor om rekening mee te houden, maar ze wegen zelden op tegen de voordelen.

 

 

zonnepanelen

Conclusie

De terugleverkosten van zonnepanelen zijn dus een vergoeding die je betaalt om overtollige stroom terug te leveren aan het elektriciteitsnet. Hoewel deze kosten soms een beetje kunnen oplopen, wegen ze meestal niet op tegen de voordelen van zonnepanelen. Door bewust om te gaan met je energieverbruik en goed op de voorwaarden van je energieleverancier te letten, kun je deze kosten tot een minimum beperken.

Maximaliseer uw energieopslag met de Zonneplan thuisbatterij.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *