Menu
Thuisbatterij zonnepanelen rendabel

Natuurlijk! Hieronder vind je een blog over het onderwerp thuisbatterij zonnepanelen rendabel, met die keyphrase netjes verwerkt in de introductie en conclusie. De blog geeft ook antwoord op de vraag of het slim is om nu al een thuisbatterij aan te schaffen.

Is een thuisbatterij voor je zonnepanelen al rendabel?

Je hoort het steeds vaker: mensen die niet alleen zonnepanelen op hun dak leggen, maar ook een thuisbatterij willen installeren. Klinkt logisch, toch? Zelf opgewekte stroom opslaan en gebruiken wanneer jij dat wil. Maar is een thuisbatterij zonnepanelen rendabel in Nederland? Of kun je beter nog even wachten?

Hoe werkt een thuisbatterij?

Laten we beginnen bij het begin. Een thuisbatterij slaat de stroom op die je zonnepanelen overdag opwekken. In plaats van die energie direct terug te leveren aan het net, bewaar je ‘m voor later – bijvoorbeeld in de avond, als je meer stroom gebruikt. Dat klinkt als een slimme manier om zelfvoorzienend te worden en minder afhankelijk te zijn van energieleveranciers.

Waarom is de thuisbatterij in opkomst?

De salderingsregeling – waarbij je teruggeleverde stroom volledig mag wegstrepen tegen wat je afneemt – gaat de komende jaren langzaam afgebouwd worden. Daardoor krijg je straks minder terug voor je stroom. Een thuisbatterij maakt je daar minder afhankelijk van. Daarnaast zijn mensen steeds bewuster bezig met duurzaamheid en onafhankelijkheid. En dan komt zo’n batterij goed van pas.

Maar… is het nu al slim om er een te kopen?

Dat is dé vraag. Op dit moment zijn thuisbatterijen in Nederland nog relatief duur. Denk aan prijzen tussen de €4.000 en €10.000, afhankelijk van de capaciteit. En eerlijk is eerlijk: met de huidige salderingsregeling verdien je zo’n batterij nog niet snel terug. Het rendement is laag, en de technologie ontwikkelt zich snel – wat betekent dat je misschien over een paar jaar voor minder geld een veel betere batterij kunt kopen.

Toch zijn er situaties waarin het al wél interessant kan zijn. Bijvoorbeeld als je géén saldering meer hebt (zoals bij sommige zakelijke installaties), of als je off-grid wilt wonen. En in landen waar de saldering al is afgeschaft of energieprijzen flink verschillen per moment van de dag, zie je dat thuisbatterijen wel degelijk financieel aantrekkelijk zijn.

Wat brengt de toekomst?

De verwachting is dat thuisbatterijen de komende jaren flink goedkoper worden en beter gaan presteren. Ook kunnen nieuwe slimme energietarieven, dynamische contracten en extra regelgeving ervoor zorgen dat een batterij sneller rendabel wordt. Sommige energieleveranciers bieden zelfs al deals aan waarbij je met je batterij kunt ‘handelen’ op het net – dat kan op termijn extra geld opleveren.

Conclusie: slim om nu al te investeren?

Samengevat: een thuisbatterij zonnepanelen rendabel maken is op dit moment voor de meeste huishoudens nog lastig. De investering is hoog en door de salderingsregeling bespaar je er nog niet genoeg mee. Maar: de ontwikkelingen gaan razendsnel. Binnen een paar jaar kan de situatie er heel anders uitzien. Dus ben je benieuwd? Blijf het zeker volgen – of vraag eens advies aan een specialist als je toch al aan het verduurzamen bent. Wie weet is het binnenkort ineens wél de slimme stap.

Wij raden het aan om te wachten tot 2027, dit raden wij aan omdat wij denken dat de overheid subsidies gaat geven als de salderingsregeling is afgeschaft. Heb je nog vragen hierover, neem gerust contact met ons op!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *