
Steeds meer mensen kiezen voor een duurzame energiebron op hun dak, maar tegelijkertijd hoor je ook de wildste verhalen. Hoog tijd om eens wat licht te laten schijnen op veelvoorkomende fabels! In dit blog gaan we dieper in op de veelgemaakte misverstanden rond zonnepanelen en maken we korte metten met mythes zoals “zonnepanelen werken alleen als de zon volop schijnt” of “je hebt per se een dak op het zuiden nodig”. Lees gezellig mee en ontdek wat nou écht waar is en wat niet.
De veelgemaakte misverstanden rond zonnepanelen
Misverstand 1: Zonnepanelen doen niets bij bewolkt weer
Een van de meest gehoorde fabels is dat zonnepanelen alleen energie opwekken als de zon fel schijnt. Maar wist je dat zonnepanelen óók werken als het bewolkt is? Ze hebben daglicht nodig en dat is er in Nederland gelukkig bijna altijd, regen of zonneschijn. Natuurlijk leveren ze bij strakblauwe hemel meer op, maar je panelen liggen er gewoon 365 dagen per jaar en pikken zelfs op een donkere dag nog licht op.
Weetje: In landen als Duitsland en Engeland, waar het weer vaak grauw is, zie je enorm veel zonnepanelen op de daken. Dat zegt eigenlijk al genoeg!
Misverstand 2: Alleen daken op het zuiden zijn geschikt
Nog zo’n hardnekkige mythe: je zou alleen een optimaal rendement hebben bij een dak op het zuiden. Ja, het klopt dat een zuidelijke oriëntatie veel zon vangt, maar oost- en westkant daken vangen ook zat zonnestralen. Je opbrengst kan iets lager liggen, maar dat verschil is tegenwoordig helemaal niet zo groot. Bovendien zijn er nu panelen en omvormers die heel slim omgaan met verschillende oriëntaties en zelfs (deels) beschaduwde plekken.
Pro-tip: Laat een professional je dak inspecteren of maak gebruik van online dakscans. Zo weet je snel of het de moeite waard is om te investeren in panelen.
Misverstand 3: Zonnepanelen vergen veel onderhoud
Denk je aan zonnepanelen, dan zie je misschien al voor je dat je elke maand de ladder op moet om ze te poetsen. Gelukkig valt dat reuze mee. Over het algemeen spoelt regen het meeste vuil weg. Af en toe (één à twee keer per jaar) even checken of er geen hardnekkig vuil of bladeren liggen volstaat meestal. Onderhoudskosten zijn dus echt niet zo hoog als je misschien denkt.
Extra tip: Als je in een omgeving woont met veel bomen of een drukke weg, kan wat vaker schoonmaken nuttig zijn. Maar dat doe je dan vooral voor de maximale opbrengst.
Misverstand 4: Het duurt té lang voordat je ze terugverdient
Energiebesparing en duurzaamheid hebben niet alleen een idealistisch randje, maar ook financieel kan het best aantrekkelijk zijn. De terugverdientijd van zonnepanelen is de afgelopen jaren flink korter geworden. Door de combinatie van gunstige aanschafprijzen en relatief hoge energieprijzen, verdien je de panelen meestal binnen zeven à acht jaar terug. Soms zelfs sneller. Daarna wekken ze ‘gratis’ stroom op!
Let op: De exacte terugverdientijd kan variëren door factoren zoals je eigen verbruik, stroomprijzen, eventuele subsidies en de kwaliteit van de panelen.
Misverstand 5: Zonnepanelen zijn lelijk
Over smaak valt niet te twisten, maar moderne zonnepanelen zijn al een stuk strakker en minder opvallend dan vroeger. Ga je voor een full-black-paneel, dan blendt het vaak mooi met dakpannen. En bovendien: je wekt je eigen groene stroom op, dat is toch wel wat waard, ook qua uitstraling!
Misverstand 6: Ze leveren in de winter bijna niks op
Het rendement in de winter is inderdaad lager, want de zon staat lager en de dagen zijn korter. Maar “bijna niks” is wel erg overdreven. Zonnepanelen blijven in de winter ook werken. Op een heldere, koude winterdag kunnen panelen juist efficiënt zijn, omdat panelen beter werken in koelere temperaturen. Natuurlijk is de opbrengst niet zo hoog als in de zomer, maar je schrikt soms echt van de hoeveelheid stroom die je alsnog opwekt in de donkere maanden.
Misverstand 7: Je kunt ze niet recyclen en ze zijn slecht voor het milieu
Zonnepanelen gaan zo’n 25 tot 30 jaar mee. En aan het einde van hun leven zijn ze voor een groot deel (circa 90 tot 95%) recyclebaar. Steeds meer fabrikanten en gespecialiseerde recyclingbedrijven kunnen waardevolle materialen zoals glas, aluminium en zelfs bepaalde metalen hergebruiken. Dus slecht voor het milieu? Nee, integendeel, de CO₂-uitstoot die je bespaart door je eigen schone energie op te wekken, compenseert de productie ruimschoots.
Conclusie
Er gaan dus behoorlijk wat verhalen rond waar een (zonne)straaltje waarheid in zit, maar vaak zijn ze overdreven of achterhaald. De veelgemaakte misverstanden rond zonnepanelen – zoals dat ze geen stroom opwekken bij bewolking of dat je per se een dak op het zuiden nodig hebt – kun je het beste met een korreltje zout nemen. Laat je dus vooral goed informeren door een specialist en kies bewust. Met zonnepanelen draag je bij aan een duurzame toekomst en dat voelt (en rendeert) gewoon goed!
Heb je nog meer vragen? Neem gerust contact met ons op!