
Twijfel je of er een vergunning nodig voor zonnepanelen is op jouw dak? Meestal niet – in de meeste gevallen mag je zonder vergunning zonnepanelen plaatsen, maar er zijn enkele uitzonderingen. In deze blog lees je wat de algemene regels zijn, wanneer je wél een vergunning moet aanvragen en waar je op moet letten bij het plaatsen van zonnepanelen.
Algemene regels voor het plaatsen van zonnepanelen
In Nederland kun je meestal vergunningsvrij zonnepanelen op je woning installeren. Dit betekent dat je geen omgevingsvergunning hoeft aan te vragen bij de gemeente, zolang je je aan een paar basisregels houdt:
- Schuin dak: Leg de panelen plat op het schuine dak (zelfde hellingshoek) en laat ze niet boven de nok of buiten het dakvlak uitsteken.
- Plat dak: Houd de panelen uit het zicht vanaf de straat, door ze niet te dicht bij de dakrand en niet te schuin te plaatsen (maximaal ~45° omhoog).
Voldoe je aan deze voorwaarden en is je huis geen monument of beschermd pand? Dan heb je meestal geen vergunning nodig.
Wanneer heb je wél een vergunning nodig?
Toch zijn er uitzonderingen waarin je wél een omgevingsvergunning nodig hebt voor zonnepanelen. Bijvoorbeeld:
- Monument of beschermd gezicht: Woon je in een monumentaal pand of in een gebied met een beschermd stads- of dorpsgezicht? Dan is een vergunning nodig voor zonnepanelen.
- Op de grond: Plaats je de panelen in de tuin op de grond of op een los frame? Dit valt buiten de standaard dakregels en vereist meestal wél een vergunning.
- VvE (appartement): Woon je in een appartement onder een VvE? Dan is geen gemeentelijke vergunning nodig, maar wel toestemming van de VvE.
Belangrijke aandachtspunten bij het plaatsen van zonnepanelen
Ga je zonnepanelen plaatsen, let dan op een paar belangrijke zaken:
- Oriëntatie: Richt de panelen het liefst op het zuiden en vermijd zoveel mogelijk schaduw.
- Draagkracht van het dak: Zorg dat je dakconstructie sterk genoeg is voor het extra gewicht. Laat bij twijfel een expert het dak controleren.
- Installateur: Schakel een gecertificeerde installateur in. Dan weet je zeker dat alles veilig en goed bevestigd is.
- Buren: Informeer je buren over je plannen. Zo voorkom je verrassingen en kun je eventuele zorgen bespreken.
Conclusie
Vergunning nodig voor zonnepanelen? Voor de meeste huiseigenaren geldt van niet – je kunt bijna altijd zonder gedoe panelen plaatsen. Alleen in speciale situaties, zoals bij monumenten of een beschermd stadsgezicht, moet je wél een vergunning aanvragen. Twijfel je? Vraag het na bij de gemeente of doe de online Vergunningcheck.
Klaar voor de overstap op zonne-energie? we hebben bij AAA New Energy al 10 zonnepanelen van 440Wp vanaf €2.850,- inclusief installatie! Voor meer informatie neem gerust vrijblijvend contact met ons op!