
Vloerverwarming is vaak een van de eerste dingen waar je aan denkt bij een warmtepomp. Is vloerverwarming noodzakelijk voor een warmtepomp? Die vraag duikt regelmatig op wanneer je je woning energiezuiniger wilt maken. Hieronder vind je de antwoorden, handige tips en wat alternatieven, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.
Hoe werkt een warmtepomp precies?
Een warmtepomp onttrekt warmte uit de buitenlucht, grond of ventilatielucht en transporteert die naar je verwarmingssysteem binnen. Het idee is dat je zo weinig mogelijk fossiele brandstoffen verbruikt en je energierekening omlaag kunt brengen. De efficiëntie van een warmtepomp is vooral hoog als je op lagere temperatuur kunt verwarmen. Denk bijvoorbeeld aan 35 à 40 graden in plaats van de 70 of 80 graden bij een traditionele cv-ketel.
Waarom vloerverwarming vaak wordt aangeraden
- Laagtemperatuurverwarming: Vloerverwarming werkt doorgaans op lagere temperatuur en dat sluit perfect aan op de manier waarop een warmtepomp functioneert.
- Gelijkmatige warmteverdeling: Met vloerverwarming krijg je een heel gelijkmatige verdeling van de warmte in huis. Geen koude plekken of hete radiatoren.
- Comfort: Lopen op een aangenaam verwarmde vloer, zeker in de winter, is gewoon erg fijn.
Omdat vloerverwarming goed werkt bij lagere watertemperaturen, is het niet zo vreemd dat installateurs het vaak aanraden in combinatie met een warmtepomp. Maar is het dan per se een must?
Is vloerverwarming onmisbaar?
Veel mensen denken: “Als ik een warmtepomp wil, móét ik vloerverwarming hebben.” Dat is gelukkig niet helemaal waar. Is vloerverwarming noodzakelijk voor een warmtepomp? Nee, niet per se. Het belangrijkste is dat je afgiftesysteem – of dat nou radiatoren, convectoren of ventilatorconvectoren zijn – geschikt is voor lage temperaturen.
- Lagetemperatuur radiatoren: Sommige moderne radiatoren zijn ontworpen om efficiënter te werken bij lagere aanvoertemperaturen. Hier zou je goed mee kunnen toekomen als je huis goed geïsoleerd is.
- Ventilatorconvectoren: Dit zijn compacte units die warme lucht door de ruimte blazen. Ze kunnen heel snel reageren, maar maken soms wel wat geluid.
- Hybride systemen: Een combinatie van vloerverwarming op de benedenverdieping en speciale radiatoren op bovenverdiepingen kan ook prima werken.
Het draait uiteindelijk om de totale warmtebehoefte van je woning en de temperatuur waarbij je verwarmingssysteem optimaal functioneert. Vloerverwarming is dus niet verplicht, maar wél heel gunstig voor de efficiëntie van een warmtepomp.
Lees hier hoeveel energie een vloerverwarming gebruikt!
Wat als je een bestaande woning hebt?
In een nieuwbouwwoning wordt vloerverwarming vaak standaard aangelegd, maar in een bestaande woning ligt het soms lastiger. De vloer moet wellicht opengebroken worden en daar komen kosten en praktische ongemakken bij kijken. Toch kan het interessant zijn om te bekijken wat de terugverdientijd is, zeker als de vloer sowieso vervangen moet worden of als je een grote renovatie plant.
Als de investering te groot of te ingrijpend is, kun je overwegen om lage-temperatuur radiatoren te laten plaatsen en je woning goed te (na)isoleren. Een warmtepomp in een niet-goed-geïsoleerd huis wordt vaak een dure grap, dus begin altijd bij goede isolatie. Daarmee verlaag je je totale warmtevraag en kan een warmtepomp, eventueel met alternatieve afgiftesystemen, een betere optie zijn.
De rol van isolatie
Het maakt niet uit of je radiatoren, vloerverwarming of andere systemen gebruikt: zonder goede isolatie moet je warmtepomp harder werken en is de kans groot dat je meer stroom verbruikt, minder comfort ervaart of zelfs terugvalt op een extra (duurdere) warmtebron. Kijk daarom altijd naar:
- Muurisolatie: Spouwmuren of buitengevelisolatie.
- Dakisolatie: Warmte stijgt op, dus een goed geïsoleerd dak is key.
- Vloerisolatie: Houdt de kou buiten en vergroot het rendement van vloerverwarming.
- Ramen: Dubbel glas, HR++ of zelfs triple glas voor nog meer besparing.
Een warme vloer maakt verschil, maar kies wat past
Vloerverwarming zorgt voor een hoog comfort en een gunstige combinatie met een warmtepomp. Toch kan het ook anders, zeker als je bijvoorbeeld prachtige oude radiatoren hebt of het technisch lastig is om vloerverwarming te installeren. Veel belangrijker is dat je je huis grondig isoleert en afgiftesystemen hebt die efficiënt bij lage temperatuur kunnen verwarmen.
Conclusie: Is vloerverwarming noodzakelijk voor een warmtepomp?
De hamvraag “Is vloerverwarming noodzakelijk voor een warmtepomp?” kun je met ‘nee’ beantwoorden. Maar vloerverwarming is wél een topcombinatie met een warmtepomp doordat het van nature op lage temperatuur werkt. Heb je de mogelijkheid om vloerverwarming aan te leggen (of ga je nieuwbouwen), dan is het absoluut het overwegen waard. Kun of wil je niet investeren in vloerverwarming? Dan zijn er andere opties, mits je huis goed geïsoleerd is en je afgiftesystemen op lage temperatuur kunnen werken. Zo profiteer je nog steeds van de voordelen van een (hybride) warmtepomp en bespaar je op je energierekening.