
Heb je je wel eens afgevraagd wanneer zijn zonnepanelen rendabel? Veel mensen twijfelen of een investering in zonne-energie echt zo’n slimme zet is. De kosten zijn immers niet mals en je wilt wel waar voor je geld. Toch zijn er een aantal factoren die bepalen of en wanneer zonnepanelen voor jou winst gaan opleveren.
Wat bepaalt wanneer zonnepanelen rendabel zijn?
- Aanschafkosten: De prijs van de panelen zelf, de omvormer en de installatiekosten zijn je grootste uitgaven. Tegenwoordig zijn de kosten voor een set panelen een stuk lager dan een paar jaar geleden, dus dat is al winst.
- Stroomprijs: Hoe hoger de prijs die je normaal per kWh betaalt, hoe sneller je je investering terugverdient. Daarnaast kan je bij een overschot aan opgewekte energie gebruikmaken van de salderingsregeling (waar je de opgewekte stroom teruglevert aan het net).
- Oriëntatie en hellingshoek: De positie van je dak is belangrijk. Een dak op het zuiden met een hellingshoek van ongeveer 35 graden levert de meeste energie op. Zelfs als je dak iets afwijkt, kunnen zonnepanelen nog steeds voldoende opbrengen om aantrekkelijk te zijn.
- Gebruik: Hoe meer stroom je zelf gebruikt, hoe sneller je voordeel behaalt. Het verschil tussen je opgewekte en verbruikte stroom is namelijk bepalend voor je energierekening.
Hoe snel verdien je het terug?
Gemiddeld ligt de terugverdientijd tussen de 5 en 7 jaar. Dit hangt wel af van de factoren hierboven. Investeer je in kwalitatief goede panelen, dan gaan ze zo’n 25 jaar mee. Dat betekent dat je na je terugverdientijd nog ruim 15 à 20 jaar van ‘gratis’ stroom geniet. Bovendien stijgt de waarde van je huis vaak als je zonnepanelen hebt, wat ook mooi meegenomen is.
Bij AAA New Energy zal dit eerder zijn, wij hebben al 10 zonnepanelen van 440Wp vanaf €2.850,- inclusief installatie! De panelen zijn dan al ongeveer terugverdient binnen twee jaar.
Zonnepanelen met financiering
Mocht de aanschaf in één keer te duur zijn, dan kun je ook denken aan een lening of een hypotheekaanpassing voor duurzame investeringen. De rente is vaak lager dan de besparing die je behaalt, dus zelfs met een lening kun je voordeliger uit zijn.
Subsidies en regelingen
Naast de salderingsregeling zijn er soms ook lokale of landelijke subsidies die de aanschafkosten kunnen drukken. Check dus altijd bij je gemeente wat er mogelijk is. Die extra steun kan het net wat aantrekkelijker maken om tot aanschaf over te gaan.
Conclusie
Uiteindelijk is het antwoord op wanneer zijn zonnepanelen rendabel? voor iedereen anders, maar met dalende kosten, verschillende subsidies en een redelijk korte terugverdientijd zijn zonnepanelen voor veel huishoudens en bedrijven een prima investering. Heb je een geschikt dak en ben je van plan nog lang op hetzelfde adres te blijven, dan profiteer je al snel van een lagere energierekening – én draag je jouw steentje bij aan een duurzamere wereld.
Nu heb je vast wat gehoord over de salderingsregeling die ze aan het afbouwen zijn! In deze blog kun je lezen waarom zonnepanelen nog steeds rendabel zijn!