
Stel je voor: je komt thuis op een koude winterdag, en je wilt het liefst meteen opwarmen zonder je energierekening door het dak te jagen. Dat is waar een warmtepomp in beeld komt. Maar hoe werkt een warmtepomp precies in de winter, en is dat wel voldoende om je huis comfortabel te verwarmen? In deze blog duiken we op de werking van een warmtepomp in de winter en vertellen we of jouw huis er écht warm van wordt.
Wat is een warmtepomp ook alweer?
Een warmtepomp is een systeem dat warmte uit de buitenlucht, de grond of zelfs uit ventilatielucht haalt en deze via een warmtewisselaar in je huis brengt. Klinkt magisch, maar eigenlijk maakt een warmtepomp gebruik van dezelfde techniek als je koelkast – alleen dan andersom!
- Buitenluchtwarmtepomp: Deze haalt warmte uit de lucht buiten.
- Bodemwarmtepomp: Deze haalt warmte uit de grond.
- Ventilatiewarmtepomp: Deze hergebruikt de warmte van de afgezogen lucht.
In de zomer kan een warmtepomp trouwens vaak ook koelen, maar laten we het nu bij de winter houden.
Werkt een warmtepomp in de winter nog goed?
Eén van de meestgestelde vragen: “Kan een warmtepomp mijn huis nog lekker op temperatuur houden als het buiten vriest?” Het antwoord is: ja, maar onder de juiste omstandigheden.
Buitentemperatuur en rendement
Hoe kouder het buiten is, hoe lastiger de warmtepomp het heeft om warmte te onttrekken. Bij een (buitenlucht)warmtepomp daalt het rendement als de buitentemperatuur zakt. Dat betekent dat het systeem meer stroom moet verbruiken om dezelfde hoeveelheid warmte te produceren.
Isolatie is key
Een goed geïsoleerd huis is echt een must voor optimale prestaties. Wanneer je huis niet voldoende geïsoleerd is, kan de warmtepomp het moeilijk hebben om het comfortabel warm te krijgen (en te houden). Dus voor je overstapt op een warmtepomp, is het slim om eerst eens te kijken naar spouwmuurisolatie, dakisolatie en bijvoorbeeld HR++-glas.
Typen warmtepompen en hun winterprestaties
- Volledig elektrische warmtepomp: Deze heeft geen andere warmtebron naast elektriciteit. Bij strenge vorst kan er een elektrisch element of “back-up” verwarming nodig zijn om de boel warm te houden.
- Hybride warmtepomp: Hier werkt de warmtepomp samen met een hr-ketel op gas. Is het buiten erg koud en krijgt de warmtepomp het niet meer bijgestookt, dan springt de cv-ketel bij. Je profiteert dan nog steeds van een lager gasverbruik, maar je hebt wél nog gas in huis.
Praktische tips voor de winter
- Stook niet met ramen en deuren open: Klinkt logisch, maar het is erg belangrijk. Als je de warmte makkelijk laat ontsnappen, moet de warmtepomp continu op hoge toeren draaien.
- Behoud warmte: Met bijvoorbeeld tochtstrips en radiatorfolie kun je zorgen dat warmte langer in huis blijft.
- Slim ventileren: Ventileer kort en krachtig in plaats van voortdurend een raam op een kier te laten staan.
- Temperatuur niet te ver laten dalen: Sommige mensen draaien de verwarming ’s nachts helemaal uit, maar bij een warmtepomp kan het efficiënter zijn om de temperatuur maar een paar graden te laten zakken.
Kan een warmtepomp het dus écht redden in de winter?
Voor de meeste mensen is het antwoord: ja, mits je huis goed geïsoleerd is en je een type warmtepomp kiest dat bij jouw situatie past. Vooral een hybride warmtepomp biedt een veilige middenweg, omdat de cv-ketel kan bijspringen als het heel koud is. Wil je echter helemaal van het gas af, dan is een volledig elektrische warmtepomp een goede keuze. Maar houd er rekening mee dat je in sommige gevallen in hartje winter iets meer stroom kunt verbruiken om je huis comfortabel warm te houden.
Conclusie: Warmtepomp werking in de winter
Kortom, een warmtepomp kan zeker je huis verwarmen in de winter, mits je de juiste voorbereidende stappen neemt. Denk aan goede isolatie, een passend warmtepompsysteem en slim gebruik van je verwarming. Zo zorg je ervoor dat de warmtepomp werking in de winter optimaal is en je heerlijk behaaglijk binnen kunt zitten – zonder slapeloze nachten over je energierekening!
Ook benieuwd naar hoe zonnepanelen werken in de winter? Dan raden we het aan om deze blog te lezen.