
Waterstof in de energietransitie is opeens hét gespreksonderwerp als het gaat om duurzame energie. Je ziet het overal voorbijkomen: in het nieuws, op social media en in discussies over groene alternatieven voor aardgas. Maar hoe werkt dat nou precies met waterstof? En wat heb jij eraan als je al zonnepanelen hebt liggen? In deze blog nemen we je op een luchtige manier mee in de wereld van waterstof en kijken we of het een match is met jouw zonnestroomsysteem.
Wat is waterstof eigenlijk?
Waterstof (H₂) is een gas dat niet zomaar los in de atmosfeer rondzweeft. Het zit meestal ‘verstopt’ in andere verbindingen, zoals water (H₂O). Om zuivere waterstof te krijgen, heb je elektrolyse nodig: je schiet een elektrische stroom door water en splitst zo de watermoleculen in waterstof en zuurstof.
- Grijze waterstof komt uit aardgas, waarbij er CO₂ vrij kan komen (niet zo groen dus).
- Blauwe waterstof is gemaakt uit aardgas, maar dan wordt de CO₂ deels afgevangen en opgeslagen.
- Groene waterstof is de heilige graal: die maak je volledig met duurzame stroom (bijvoorbeeld van zonnepanelen of windparken), waardoor er nauwelijks uitstoot is.
Hoe werkt dat samen met zonnepanelen?
Heb je thuis zonnepanelen en produceer je in de zomer flink wat overtollige stroom? Dan zou je daarmee water kunnen elektrolyseren en de waterstof opslaan in een tank. In de winter, als de zon minder fel schijnt, kun je die waterstof weer omzetten in elektriciteit met een zogeheten brandstofcel. Op die manier ben je minder afhankelijk van het net en maak je optimaal gebruik van je eigen zonnestroom.
Voor de meeste mensen is dit nog toekomstmuziek. De apparatuur (een elektrolyser, tank, brandstofcel) is best prijzig en vraagt om speciale veiligheidsmaatregelen. Toch zijn er al grote bedrijven en onderzoeksinstellingen die hier druk mee experimenteren. Over een paar jaar kunnen er dus zomaar betaalbare en gebruiksvriendelijke ‘waterstofpakketten’ voor thuis op de markt komen.
Voordelen en uitdagingen
Voordelen
- Je kunt zonnestroom opslaan voor wanneer je het écht nodig hebt.
- Waterstof is superveelzijdig: je kunt er niet alleen elektriciteit uit maken, maar er bijvoorbeeld ook mee rijden.
- Bij groene waterstof komt nauwelijks CO₂ vrij, dus het is echt duurzaam.
Uitdagingen
- De prijs is nu nog flink, en de technologie voor thuisgebruik staat in de kinderschoenen.
- Waterstof moet je veilig opslaan (het is licht ontvlambaar), dus je kunt niet zomaar een tank in de schuur zetten.
- Er gaan wat energie-omzettingsstappen verloren tussen het maken van waterstof en de terugomzetting naar stroom.
Toekomstmuziek of realiteit?
Voor grote industrieën, transport en misschien zelfs complete wijken is waterstof nu al behoorlijk interessant. Voor jou als particulier is een thuisbatterij vaak een meer toegankelijke eerste stap. Maar wie weet hoe snel de ontwikkelingen gaan: over vijf of tien jaar is waterstof wellicht net zo gewoon als zonnepanelen nu zijn.
Conclusie: Waterstof in de energietransitie mogelijk?
Waterstof in de energietransitie is een veelbelovende speler in het spel van duurzame energie. Samen met zonnepanelen kan het op termijn zorgen voor een bijna zelfvoorzienend systeem waarin je jouw eigen zonnestroom omzet, opslaat en later weer gebruikt. Voor de meeste huishoudens is het nog geen directe optie, maar de technologie ontwikkelt zich razendsnel. Een tip: blijf het nieuws volgen, want wat vandaag futuristisch lijkt, kan morgen de normaalste zaak van de wereld zijn!
Ook benieuwd naar wat wij denken dat de toekomst van zonnepanelen is? Dan raden wij het aan om deze blog te lezen!