
Welke energieleverancier rekent geen terugleverkosten? Dat is de vraag waar veel mensen met zonnepanelen of andere vormen van duurzame energie mee worstelen. Je wilt immers niet alleen je eigen stroom opwekken, maar ook zonder gedoe kunnen terugleveren aan het net. In deze blog duiken we op een informele, maar informatieve manier in de wereld van terugleverkosten en kijken we wat je in 2025 kunt verwachten als je je eigen energie opwekt.
Wat zijn terugleverkosten?
Terugleverkosten zijn de kosten die een energieleverancier in rekening brengt voor het administreren en verwerken van de elektriciteit die jij teruglevert aan het net. Sommige leveranciers rekenen hier helemaal niks voor, terwijl anderen een vast bedrag per maand of per kWh in rekening brengen. Deze kosten kunnen in de loop van de tijd veranderen, omdat zowel energieleveranciers als de overheid hun beleid regelmatig aanpassen.
Waarom zijn deze kosten er?
Hoewel het misschien gek klinkt dat je moet betalen voor iets dat je eigenlijk aan het net “geeft,” zijn er vanuit het perspectief van de leveranciers wat redenen:
- Administratie: Het meten en verrekenen van teruggeleverde stroom brengt kosten met zich mee.
- Netbeheer: De infrastructuur moet onderhouden worden, ongeacht of je vooral afneemt of teruglevert.
- Marktwerking: Leveranciers mogen zelf bepalen hoe ze kosten en vergoedingen vormgeven, binnen de kaders van wet- en regelgeving.
Welke leverancier rekent geen terugleverkosten in 2025?
Het lastige aan een kijkje in de toekomst is dat er van alles kan veranderen in de energiewereld: nieuwe wetgeving, nieuwe (of failliete) leveranciers, en wijzigingen in de salderingsregeling. Op basis van huidige informatie zijn er in Nederland een paar leveranciers die (tot nu toe) bekend staan om geen terugleverkosten te rekenen. Echter, het is belangrijk om te beseffen dat dit een momentopname is en dat de situatie in 2025 anders kan zijn.
Voorbeeld (2023/2024 situatie):
- Er zijn leveranciers die geen vast tarief voor teruglevering rekenen, omdat ze het interessant vinden klanten te werven met zonnepanelen. Het beleid van deze leveranciers kan echter na verloop van tijd veranderen.
Ons beste advies is daarom om, als je écht zeker wilt zijn, altijd de meest recente tarieven en voorwaarden te checken en offertes op te vragen. Zo zie je direct of er een eventuele “terugleververgoeding” wordt verrekend én of er administratie- of aansluitingstarieven van toepassing zijn.
Tips om in de gaten te houden
- Vergelijk verschillende leveranciers: Gebruik een energievergelijker die actuele informatie toont over terugleververgoedingen en bijkomende kosten.
- Controleer de voorwaarden: Lees het contract grondig door; soms is er sprake van een standaard vastrecht, soms van speciale voorwaarden voor het terugleveren van elektriciteit.
- Houd toekomstige wetswijzigingen in de gaten: Vanaf 2025 wordt de salderingsregeling waarschijnlijk stapsgewijs afgebouwd, wat invloed kan hebben op de financiële voordelen van zonnepanelen.
Conclusie
Kortom, welke energieleverancier rekent geen terugleverkosten in 2025? Het is lastig om daar nu met 100% zekerheid een naam op te plakken, omdat leveranciers hun beleid kunnen wijzigen en de overheid regelgeving kan aanpassen. De beste manier om ervoor te zorgen dat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan, is door geregeld te vergelijken en de laatste info in de gaten te houden. Zo ben je goed voorbereid op het moment dat je zonnepanelen (of andere vormen van duurzame energieopwekking) installeert en weet je zeker dat je niet voor onnodige kosten komt te staan!