
Nederlanders zijn steeds meer bezig met duurzaamheid, en een warmtepomp is daarbij een van de populairste opties. Toch is het niet altijd meteen duidelijk: “Welke soorten warmtepompen zijn er in Nederland?” Hieronder lees je alles over de verschillende soorten, hun voordelen en waar je op kunt letten bij de keuze.
Soorten warmtepompen in Nederland:
Lucht-lucht warmtepompen
Bij een lucht-lucht warmtepomp wordt buitenlucht gebruikt om binnenruimtes te verwarmen (of juist te koelen). Dit type is relatief eenvoudig te installeren en ideaal voor bijvoorbeeld kleinere woningen of appartementen. Een groot voordeel is dat een lucht-lucht warmtepomp in de zomer ook kan koelen. Het nadeel? Hij verwarmt alleen via lucht, dus je kunt geen warm tapwater produceren.
Voordelen:
- Gemakkelijk te installeren
- Kan ook koelen
Nadelen:
- Geen mogelijkheid voor warm tapwater
- Werkt minder efficiënt bij extreme kou
Lucht-water warmtepompen
Bij lucht-water warmtepompen wordt warmte uit de buitenlucht gehaald en omgezet in warm water voor je verwarmingssysteem. Hiermee kun je zowel je huis verwarmen als warm tapwater maken. Een lucht-water warmtepomp is vaak wat duurder dan een lucht-lucht variant, maar je krijgt er wel meer mogelijkheden en comfort voor terug.
Voordelen:
- Levert zowel verwarming als tapwater
- Minder ingrijpende installatie dan grond- of water-water systemen
Nadelen:
- Geluidsproductie van de buitenunit
- Rendement kan dalen bij lagere buitentemperaturen
Water-water warmtepompen
Water-water warmtepompen halen warmte uit (grond)water en zetten dat om in warmte voor je woning en je tapwater. Dit type warmtepomp kent een hoog rendement, omdat de temperatuur van het grondwater vrij stabiel is. Een nadeel is dat de installatie behoorlijk ingrijpend en kostbaar kan zijn, omdat je een bron moet boren.
Voordelen:
- Hoog rendement, onafhankelijk van seizoenen
- Geschikt voor grote woningen of bedrijfsgebouwen
Nadelen:
- Relatief hoge installatiekosten en ingrijpende werkzaamheden
- Niet in elke regio mogelijk door lokale bodemgesteldheid
Grond-water (bodem) warmtepompen
Deze variant gebruikt de warmte in de bodem om je woning te verwarmen en je tapwater op te warmen. De temperatuur onder de grond is redelijk constant, wat zorgt voor een efficiënt systeem. Net als bij water-water warmtepompen moet je rekening houden met de (best hoge) investeringskosten en vergunningen, want de installatie vereist boringen in de grond.
Voordelen:
- Stabiel en hoog rendement
- Kan je woning ’s zomers ook passief koelen via de bodem
Nadelen:
- Hoge aanschaf- en installatiekosten
- Niet in elke gemeente makkelijk te realiseren (vergunning nodig)
Hybride warmtepompen
Wil je wel besparen, maar vind je het spannend om volledig van het gas af te gaan? Dan kan een hybride warmtepomp een goede oplossing zijn. Deze combineert een (kleine) warmtepomp met je bestaande cv-ketel. Bij milde temperaturen doet de warmtepomp het werk, en als het echt koud wordt, springt de cv-ketel bij.
Voordelen:
- Lagere kosten dan een full-electric warmtepomp
- Minder ingrijpende aanpassingen nodig
Nadelen:
- Je blijft deels afhankelijk van gas
- Minder grote besparing dan een volledig warmtepompsysteem
Conclusie: Welke soorten warmtepompen zijn er in Nederland?
Overstappen op een warmtepomp kan behoorlijk lonend zijn, zowel qua comfort als kostenbesparing op de lange termijn. Daarnaast draag je bij aan een duurzamer Nederland. Hopelijk heb je nu antwoord op de vraag: “Welke soorten warmtepompen zijn er in Nederland?” en kun je met deze informatie makkelijker bepalen welk type het beste bij jouw woning en wensen past. Veel succes met het maken van de juiste keuze!
Ook benieuwd naar de verschillende soorten zonnepanelen voor jouw huis? Lees het hier!