Menu
Werkt een warmtepomp in koude klimaten?

Ben je benieuwd of je met een warmtepomp wel voldoende warmte kunt genereren, ook als het écht koud is buiten? Dan ben je niet de enige! Steeds meer mensen vragen zich af ‘werkt een warmtepomp in koude klimaten?’ In deze blog duiken we samen in de wondere wereld van warmtepompen en vertellen we je waar je allemaal op kunt letten als je in een koud klimaat woont.

Hoe werkt een warmtepomp eigenlijk?

Een warmtepomp functioneert door warmte uit de buitenlucht, de bodem of het grondwater te halen en deze vervolgens op te krikken naar een hogere temperatuur. Zelfs wanneer het buiten steenkoud is, zit er nog steeds warmte in de lucht (of in de grond). De warmtepomp gebruikt een koudemiddel en een compressiesysteem om die geringe warmte om te zetten in bruikbare warmte voor je woning. Best slim, toch?

Lucht/water-warmtepomp

  • Buitenunit: haalt warmte uit de buitenlucht, zelfs bij temperaturen rond het vriespunt.
  • Binnenunit: geeft de warmte af aan je cv-installatie of vloerverwarming.

Bodem/water-warmtepomp

  • Gebruikt warmte uit de grond, wat vrij constant is qua temperatuur, zelfs in de winter.
  • Vereist vaak een grondboring, maar is dan weer heel efficiënt als je voldoende ruimte en budget hebt.

 

Prestaties bij lage temperaturen

In superkoude gebieden, zoals Noord-Europa of berggebieden, is het cruciaal om een warmtepomp te kiezen die specifiek ontworpen is voor lage temperaturen. Er bestaan inmiddels zogeheten ‘low temperature-warmtepompen’ met een hoger vermogen, waardoor ze nóg beter kunnen presteren als het kwik hard daalt. Daarnaast zijn er hybride systemen die samenwerken met een cv-ketel. Op dagen dat het echt niet anders kan, springt de cv-ketel bij om alsnog voor een aangename temperatuur in huis te zorgen.

Wil je weten of je warmtepomp ook écht geschikt is voor een koud klimaat? Let dan op:

  • COP (Coefficient of Performance): een hogere COP is beter, want dat betekent dat je warmtepomp meer warmte genereert ten opzichte van het verbruik.
  • Merk & Model: ga na of het model bekendstaat om goede prestaties bij lage temperaturen.
  • Isolatie van je woning: hoe beter je woning geïsoleerd is, hoe minder hard de warmtepomp hoeft te werken.
  • Vloerverwarming of laagtemperatuurverwarming: ideaal voor warmtepompen, omdat ze met een lage temperatuur al comfortabel kunnen verwarmen.

 

Tips en aandachtspunten

  1. Onderhoud: Zorg voor regelmatig onderhoud, zodat de buitenunit niet dichtvriest of verstopt raakt door ijs of sneeuw.
  2. Instellingen: Check of je warmtepomp de juiste instellingen heeft voor de buitentemperatuur. Sommige systemen hebben verschillende modi voor seizoenen.
  3. Warm water: In de winter moet de warmtepomp extra hard werken om zowel je huis als je tapwater te verwarmen. Overweeg eventueel een apart warmwaterreservoir.
  4. Aanvullende verwarming: Heb je een open haard of pelletkachel? Dat kan lekker bijspringen op ijskoude dagen.

 

Conclusie

Kortom, werkt een warmtepomp in koude klimaten? Jazeker! Mits je kiest voor een geschikt systeem en jouw woning goed is geïsoleerd, kun je probleemloos genieten van aangename warmte, zelfs als de thermometer ver onder nul duikt. Het belangrijkste is om goed te onderzoeken welk type warmtepomp het beste bij jouw situatie past en te zorgen voor voldoende onderhoud. Zo kun je ook in de ijzige wintermaanden lekker warm en duurzaam wonen!

Wil je de overstap maken naar een warmtepomp? Wij kunnen door de ISDE-subsidie een warmtepomp vrijwel gratis leveren! Wil je hier meer over weten, neem gerust vrijblijvend contact met ons op.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *