Zonnepanelen zijn hot! Ze helpen je niet alleen om flink op je energierekening te besparen, maar ook om bij te dragen aan een duurzamere wereld. Maar hoe zit het eigenlijk met de regels rondom zonnepanelen? Vooral als je klant bent bij easyEnergy? In deze blog duiken we in de salderingsregeling, terugleververgoeding en terugleverkosten. Zo weet jij precies waar je aan toe bent met zonnepanelen en easyEnergy, de energieleverancier die energie simpel maakt!
Met dynamische contracten zonder verborgen kosten en verrassingen betaal je bij easyEnergy altijd precies wat je verbruikt. Je energie wordt zo laag mogelijk ingekocht op de beurs, met alleen een piepklein vindersloon erbovenop.
✅ Altijd gratis opzegbaar
✅ 100% groene stroom
✅ easyEnergy regelt jouw overstap
Klinkt goed, toch? Maar hoe zit het met zonnepanelen? We leggen het uit!
Wat is de salderingsregeling?
De salderingsregeling is een regeling die ervoor zorgt dat je de stroom die je opwekt met je zonnepanelen en teruglevert aan het net, mag wegstrepen tegen de stroom die je zelf gebruikt. Dit klinkt fantastisch, en dat is het ook – voor nu. Je betaalt hierdoor namelijk minder of zelfs helemaal geen energiebelasting en btw over je stroomverbruik.
Maar let op: de overheid heeft besloten om de salderingsregeling vanaf 2025 stapsgewijs af te bouwen. Dit betekent dat je steeds minder kunt salderen, totdat de regeling in 2031 helemaal is verdwenen.
Hoe speelt easyEnergy hierop in?
EasyEnergy begrijpt dat de afbouw van de salderingsregeling vragen oproept bij klanten. Hoewel de exacte details nog in beweging zijn, blijft easyEnergy transparant over wat dit voor jou betekent. Het doel is om een model te ontwikkelen waarbij zonnepanelen aantrekkelijk blijven, ook al wordt salderen minder lucratief. Zo weet je dat easyEnergy er alles aan doet om energie simpel en eerlijk te houden.
Terugleververgoeding: hoeveel krijg je?
Een ander belangrijk aspect van zonnepanelen is de terugleververgoeding. Dit is het bedrag dat je ontvangt voor de stroom die je niet zelf gebruikt en teruglevert aan het elektriciteitsnet. Bij easyEnergy krijg je momenteel een terugleververgoeding die gebaseerd is op de markttarieven. Dit kan gunstig zijn, vooral in tijden van hoge energieprijzen.
Wat betekent dit concreet?
Als je bijvoorbeeld 1.000 kWh teruglevert en het markttarief is € 0,20 per kWh, ontvang je € 200. Dit is een mooie aanvulling, zeker nu energieprijzen fluctueren. Let wel op dat deze vergoeding lager is dan wat je bespaart via salderen, maar het blijft een interessante manier om je investering in zonnepanelen terug te verdienen. EasyEnergy blijft dit transparant communiceren, zonder verborgen kosten.
Terugleverkosten: wat doet easyEnergy hiermee?
Nu horen we je denken: “Zijn er ook kosten verbonden aan het terugleveren van stroom?” Bij sommige energieleveranciers wordt dit al berekend, maar easyEnergy heeft hier een andere benadering.
Rekenen ze al terugleverkosten?
Voor nu rekent easyEnergy géén terugleverkosten. Dit betekent dat je voor elke kWh die je teruglevert, gewoon je volledige vergoeding ontvangt zonder verrassingen op je rekening. Toch is dit onderwerp wel relevant, want in de toekomst kan het zijn dat energieleveranciers dit in rekening gaan brengen vanwege de kosten van het balanceren van het stroomnet. EasyEnergy zegt hierover dat ze transparant zullen blijven en hun klanten op tijd zullen informeren als hier veranderingen in komen.
Conclusie: zonnepanelen en easyEnergy blijven interessant
Zonnepanelen en easyEnergy zijn nog steeds een goede combinatie. Hoewel de salderingsregeling wordt afgebouwd, biedt easyEnergy een eerlijke terugleververgoeding, rekenen ze (voorlopig) geen terugleverkosten, en houden ze energie simpel en transparant. Dankzij hun dynamische contracten, 100% groene stroom en gratis opzegbaarheid blijf je flexibel, ongeacht de veranderingen in regelgeving.
Wil je overstappen of meer weten? easyEnergy regelt jouw overstap eenvoudig en helpt je bij het maken van duurzame keuzes. Met zonnepanelen en easyEnergy investeer je niet alleen in je eigen portemonnee, maar ook in een groene toekomst. Waar wacht je nog op?
We hebben ook een blog geschreven over energieleveranciers waarvan wij vinden dat ze goed samenwerken met zonnepanelen, lees de blog hier!
Let op! dit is onze mening over easyEnergy, we raden het dan ook aan om zelf ook de website te bezoeken.