Menu
Zonnepanelen en Vereniging van eigenaren

Heb je er weleens over nagedacht om zonnepanelen te nemen, maar woon je in een appartementencomplex? Dan ben je vast niet de enige! “Zonnepanelen en Vereniging van eigenaren” klinkt misschien als een ingewikkelde combinatie, maar in deze blog lees je hoe je dit samen met de VvE kunt regelen – en dat is makkelijker dan je denkt.

 

Waarom zonnepanelen op een appartementencomplex?

Zonnepanelen zijn duurzaam, ze verlagen je energierekening en ze verhogen vaak de waarde van je appartement. Bovendien kun je ze gebruiken voor de stroomvoorziening in de algemene ruimtes (lampen in de hal, liften, etc.) of voor de individuele appartementen zelf. Klinkt aantrekkelijk, toch?

 

Samen beslissen met de VvE

Bij een VvE is het belangrijk dat alle eigenaren samen knopen doorhakken. Je kunt het onderwerp “zonnepanelen” dus niet in je eentje doorduwen. Zet het daarom op de agenda van de eerstvolgende vergadering of pols alvast wat medebewoners om te kijken wie nog meer enthousiast is.

Tip: Vaak zijn er meerdere buren die er ook al over hebben nagedacht, maar niet goed weten waar te beginnen. Door samen op te trekken, heb je meer slagkracht en kunnen jullie makkelijker een besluit nemen.

 

Check het dak en de technische mogelijkheden

Voordat je samen investeert in zonnepanelen, is het slim om te onderzoeken of het dak geschikt is. Hoeveel ruimte is er? Is het dak sterk genoeg of moet het eerst worden gerenoveerd? Ook wil je weten of er vergunningen nodig zijn. In de meeste gevallen niet, maar vraag het voor de zekerheid na bij de gemeente – zeker als je in een monument of een beschermd stadsgezicht woont.

 

Kosten en verdeling van de opbrengst

Een belangrijk punt binnen de VvE: wie betaalt de aanschaf en hoe wordt de winst (lees: besparing) verdeeld? Vaak wordt er een verdeelsleutel gemaakt op basis van het aandeel dat elk appartement in de VvE heeft. Ga je alleen de algemene ruimtes voorzien van zonnestroom, dan is het meestal logischer om de kosten uit de gezamenlijke pot te betalen. Willen individuele bewoners zonnepanelen op “hun” dakdeel, dan kan er een aparte afspraak nodig zijn over de kosten en opbrengsten.

 

Verzekering en onderhoud

Met zonnepanelen op het dak moet je VvE ook kijken naar de verzekering. Niet elke polis dekt zomaar schade door storm of blikseminslag op zonnepanelen. Informeer dus even bij je verzekeraar. Verder is onderhoud niet veel werk, maar het is wel slim om een keer in de zoveel tijd te checken of alles nog goed functioneert. Een professional kan daarnaast de panelen schoonmaken als dat nodig is.

 

Handige subsidies en regelingen

Voor de aanschaf van zonnepanelen kun je als VvE soms gebruikmaken van interessante subsidies of leningen, zoals de Energiebespaarlening voor VvE’s. Ook zijn er soms lokale regelingen die de drempel kunnen verlagen.

 

Conclusie: Zonnepanelen en Vereniging van eigenaren – het kan gewoon!

Twijfel je nog of “Zonnepanelen en Vereniging van eigenaren” wel samen kan gaan? Dan is het antwoord: absoluut! Door goede afspraken te maken, samen te beslissen en slim gebruik te maken van de beschikbare subsidies, kunnen jullie als VvE een flinke stap zetten richting een duurzame toekomst. Bespreek het in de volgende vergadering, verdeel de taken, en voor je het weet schitteren er zonnepanelen op het dak!

 

Bij AAA New Energy heb je al 10 zonnepanelen van 440Wp vanaf €2.850,- inclusief installatie! Door deze lage prijs is het misschien makkelijker om je buren te overtuigen! Wil je meer informatie? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *