
Ben je benieuwd of je “Aparte groep in de meterkast nodig voor een warmtepomp?” echt noodzakelijk is? Een warmtepomp kan best wat stroom verbruiken, helemaal als je voor een hybride of volledig elektrische variant kiest. Vaak is de warmtepomp dé grote energieverbruiker in huis naast bijvoorbeeld een elektrische kookplaat of een laadpaal voor je elektrische auto. En dat roept logischerwijs vragen op over je meterkast.
Waarom een aparte groep in de meterkast nodig voor een warmtepomp?
Een warmtepomp trekt meestal flink wat vermogen. Bij installatie wil je erop kunnen vertrouwen dat hij altijd de juiste voeding heeft, zonder dat er andere apparaten of groepen in de weg zitten. Het risico is dat als je warmtepomp op dezelfde groep zit als de wasmachine of vaatwasser, de stop kan doorslaan. Bovendien kunnen bepaalde warmtepompen zelfs een krachtstroomaansluiting nodig hebben (3-fase). Dit betekent dat het slim kan zijn om een aparte groep te voorzien, zodat je systeem stabiel en veilig draait.
Moet je nu meteen een nieuwe groep laten aanleggen?
Niet altijd. Het verschilt per type warmtepomp en de rest van je elektrische installatie. Als je een wat kleiner, energiezuiniger systeem hebt en je hebt nog voldoende capaciteit vrij in je meterkast, dan kom je misschien weg met je huidige groepen. Soms is het zelfs voldoende om een bestaande groep te splitsen. Maar ontdek je dat je meterkast al behoorlijk vol zit of dat je warmtepomp toch behoorlijk wat extra stroom vraagt? Dan is een aparte groep aanleggen zeker het overwegen waard.
Wat als je meterkast verouderd is?
In oudere huizen ontbreekt soms de ruimte of de capaciteit om zonder aanpassingen zomaar een extra groep bij te plaatsen. Misschien moet je dan je groepenkast uitbreiden of overstappen naar een 3-fasesysteem. Laat je daarover altijd goed adviseren door een installateur of elektricien. Zo weet je zeker dat je installatie aan de veiligheidsnormen voldoet.
Handige tips
- Check het vermogen van je warmtepomp (kW). Dit vertelt je hoeveel stroom hij vraagt.
- Ga na hoeveel groepen je al in je meterkast hebt en wat daarop is aangesloten.
- Vraag een professional om te kijken hoe je je bestaande installatie kunt optimaliseren of uitbreiden.
Ben je nog steeds benieuwd: “Aparte groep in de meterkast nodig voor een warmtepomp?” In veel gevallen is het een aanrader om de warmtepomp op een eigen groep te zetten, zodat je verzekerd bent van een stabiele en veilige werking. Uiteindelijk gaat het erom dat je warmtepomp zo efficiënt mogelijk draait en je zonder zorgen kunt genieten van een comfortabel, energiezuinig huis.
Klaar voor de overstap naar een warmtepomp? Dan is 2025 het perfecte jaar! Door de ISDE-subsidie die verlengd is, kunnen wij een warmtepomp vrijwel gratis leveren. Wil je hier meer informatie over, neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op!