Menu
Besparingstips hernieuwbare energie thuis

Wil je je energierekening verlagen en bijdragen aan een schoner milieu? Met deze besparingstips hernieuwbare energie thuis kun je als huiseigenaar diverse maatregelen nemen om je woning te verduurzamen. Denk aan zonnepanelen, een warmtepomp en goede isolatie, maar ook kleinere acties zoals energiezuinige apparaten en slim energiegebruik. In deze blog lees je hoe je hiermee aan de slag kunt, zodat je niet alleen kosten bespaart maar ook je wooncomfort vergroot.

besparingstips hernieuwbare energie thuis

Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een veelgebruikte manier om zelf groene stroom op te wekken. Ze vormen een investering, maar je kunt de kosten doorgaans in zeven à acht jaar terugverdienen. Check of je dak geschikt is (oriëntatie, schaduw) en vraag meerdere offertes op. Vaak zijn er subsidiemogelijkheden via je gemeente, provincie of de landelijke overheid. Eenmaal geïnstalleerd, leveren zonnepanelen jarenlang ‘gratis’ stroom. Bovendien ben je zo minder afhankelijk van commerciële energieleveranciers en stijgende energietarieven.

Warmtepomp

Een volgende stap om minder gas te verbruiken is een warmtepomp. Dit apparaat onttrekt warmte aan lucht, water of bodem en gebruikt die voor je verwarming (en soms koeling). Heb je een wat oudere woning, dan is een hybride warmtepomp een goede optie. Daarbij werkt de warmtepomp samen met je cv-ketel, die nog bijspringt voor warm water en op heel koude dagen. Wil je volledig van het gas af, dan kun je kiezen voor een all-electric warmtepomp. Houd er wel rekening mee dat je woning voldoende geïsoleerd moet zijn, en dat het rendement het hoogst is bij laagtemperatuurverwarming, zoals vloerverwarming.

Isolatie

Voor elk huis is goede isolatie de basis van energiebesparing. Door het dak, de muren, de vloer en de ramen te isoleren, blijft warmte ’s winters binnen en blijft het ’s zomers koeler. Zo hoef je minder te stoken of te koelen, wat direct scheelt in de kosten. Dakisolatie en spouwmuurisolatie zijn meestal het meest rendabel, maar ook vloerisolatie en HR++- of triple-glas zorgen voor een flinke daling in je energieverbruik. Laat je adviseren door een professional om te bepalen welke aanpak het beste bij je huis past. Vaak zijn er ook isolatiesubsidies beschikbaar die de investering aantrekkelijker maken.

Energiezuinige apparaten

Naast grote maatregelen kun je ook op kleinere vlakken veel besparen. Oude koelkasten, vriezers en wasdrogers verbruiken bijvoorbeeld onnodig veel stroom. Het kan lonen om ze te vervangen door een energiezuinige variant met een groen energielabel. Ledlampen zijn eveneens veel zuiniger dan traditionele gloei- of halogeenlampen en gaan langer mee. Hoewel een nieuwe aanschaf even slikken kan zijn, verdien je die vaak snel terug via een lagere energierekening. Bovendien is een zuinig apparaat meestal stiller en gaat het langer mee.

 Slim energiegebruik

Vaak vergeten we hoeveel we zelf kunnen doen door bewust met energie om te gaan. Zet apparaten écht uit in plaats van op stand-by te laten staan, en gebruik een slimme thermostaat die de temperatuur automatisch regelt. Zo verwarm je alleen wanneer je daadwerkelijk thuis bent of bijna thuiskomt. Ook is het slim om wasmachines en vaatwassers in de daluren te laten draaien als je een variabel tarief hebt. Douch iets korter en iets minder warm, en laat geen lampen branden in kamers waar niemand is. Kleine gewoontes kunnen samen een grote impact hebben op je verbruik.

Subsidies en financiering

De overheid en veel gemeenten willen huiseigenaren stimuleren om te verduurzamen. Daarom zijn er verschillende subsidieregelingen en financieringsmogelijkheden. De Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) is er bijvoorbeeld voor warmtepompen, zonneboilers en isolatiemaatregelen. Ook bestaan er duurzaamheidsleningen met een lagere rente. Check altijd wat er in jouw gemeente mogelijk is. Een subsidieaanvraag is vaak minder complex dan je denkt, en kan een groot deel van je investering dekken. Informeer je dus goed, want het kan behoorlijk in de kosten schelen.

Conclusie

Met deze besparingstips hernieuwbare energie thuis kun je jouw woning stap voor stap verduurzamen. Zonnepanelen, warmtepompen en goede isolatie vormen de pijlers van een energiezuinig huis. Vul dit aan met bewust energiegebruik en energiezuinige apparaten, en je kunt je energierekening aanzienlijk verlagen. Neem daarnaast de tijd om uit te zoeken welke subsidies en financiële regelingen voor jou beschikbaar zijn. Zo wordt duurzaam wonen niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Door nu te investeren in hernieuwbare energie en efficiënte apparaten, maak je je woning klaar voor de toekomst én geniet je van meer comfort en lagere lasten.

Wij van AAA New Energy kunnen door de ISDE-subsidie een warmtepomp voordelig leveren, lees hier meer! Ook hebben wij al 10 zonnepanelen van 440Wp vanaf €2.850,- inclusief installatie. Wil je hier meer informatie over, neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *