Menu
De invloed van nachtstroom op warmtepompverbruik

Heb je je ooit afgevraagd hoe je warmtepomp ’s nachts presteert? In deze blog duiken we in de invloed van nachtstroom op warmtepompverbruik en ontdek je waarom het soms loont om je warmtepomp ’s nachts op volle toeren te laten draaien. Pak er een kop koffie bij, leun achterover en lees vooral verder!

Wat is nachtstroom precies?

Nachtstroom – ook wel dalurenstroom of laagtarief genoemd – is simpelweg de elektriciteit die je in de late avond en nacht afneemt. De energieleverancier rekent hiervoor vaak een lager tarief, omdat er dan minder vraag is naar stroom. Met andere woorden: je kunt op bepaalde momenten spotgoedkope energie krijgen, mits je een energiecontract met dubbeltarief hebt.

Waarom is het handig voor je warmtepomp?

Een warmtepomp draait meestal 24/7 om je huis op temperatuur te houden, maar je kunt hem wel slim laten verwarmen tijdens de goedkopere nachturen. Hierdoor:

  1. Goedkoper: Je bespaart op je energiekosten als je vooral ’s nachts stroom afneemt.
  2. Efficiënter gebruik: Warmtepompen werken vaak gelijkmatiger dan een cv-ketel, dus je kunt de nachtstroom benutten om je huis op te warmen en overdag de temperatuur met minimale inspanning op peil te houden.
  3. Flexibiliteit: Met een moderne warmtepomp kun je de temperatuurinstellingen programmeren en optimaal gebruikmaken van de daluren.

 

Waar moet je op letten?

  • Type warmtepomp: Lucht-water-, water-water- of grond-waterwarmtepompen hebben elk hun eigen gedrag en rendement. Niet elke warmtepomp reageert hetzelfde op een verschuiving naar meer nachtelijk verbruik.
  • Isolatie van je woning: Een goed geïsoleerd huis profiteert meer van nachtelijke opwarming, omdat de warmte dan niet zo snel weglekt.
  • Comfort vs. kosten: Als je de temperatuur ‘s nachts flink laat oplopen, kan dit ten koste gaan van je nachtrust (te warm) of je moet ’s ochtends weer bijstoken (met eventueel een hoger tarief). Dus een goede balans is key!
  • Energiecontract: Kijk of jouw energiecontract daadwerkelijk een voordelig dal- en piektarief biedt. Soms is een enkeltarief juist voordeliger, afhankelijk van je totale verbruik.

 

Tips om de beste resultaten te krijgen

  • Programmeerschema’s: Stel de thermostaat zo in dat je warmtepomp in de daluren iets intensiever draait, maar overdag op een ‘eco-stand’ staat.
  • Slimme thermostaat: Een slimme thermostaat kan zelf beslissen wanneer verwarmen het goedkoopst is. Hij schakelt de warmtepomp in als het tarief daalt en houdt rekening met het feit dat je huis nog voldoende warm blijft.
  • Regelmatig onderhoud: Een goed onderhouden warmtepomp werkt zuiniger. Check filters en zorg dat de ventilatie in huis op peil is.
  • Vergelijk energietarieven: Misschien loont het om een energiecontract te zoeken met een scherp dal-/nachtstroomtarief. Even rondkijken kan je zomaar een leuke besparing opleveren!

 

Conclusie

Uiteindelijk kan de invloed van nachtstroom op warmtepompverbruik behoorlijk gunstig uitpakken als je het slim aanpakt. Natuurlijk is het geen one-size-fits-all oplossing: de voordelen hangen af van je type warmtepomp, je energiecontract en de isolatie van je woning. Maar als je alles goed regelt, is de kans groot dat je met een tevreden glimlach naar je energierekening kijkt. Succes met besparen en experimenteren!

Heb je nog geen warmtepomp, maar ben je wel klaar voor de overstap? Dan is 2025 het perfecte jaar! Door de ISDE-subsidie kunnen wij een warmtepomp vrijwel gratis leveren. Wil je hier meer over weten? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *