
Hoe kies je een warmtepomp leverancier? Je bent vast niet de eerste die zich dit afvraagt. Je hoort om je heen steeds meer verhalen over warmtepompen en wat voor positieve effecten die hebben op je energierekening én het milieu. Maar waar moet je beginnen in die wirwar van merken, installateurs en verschillende soorten systemen?
1. Zoek uit welk type warmtepomp bij je past
Voordat je in zee gaat met een leverancier, is het handig om te weten welk type warmtepomp geschikt is voor jouw woning. Denk aan:
- Lucht-waterwarmtepomp: onttrekt warmte aan de buitenlucht en geeft deze af aan het water in je verwarmingssysteem.
- Bodemwarmtepomp: haalt warmte uit de grond via een vertical of horizontaal captatienetwerk.
- Hybride warmtepomp: werkt samen met je cv-ketel (ideaal als je huis nog niet volledig geschikt is voor lage temperatuurverwarming).
Door een eerste oriëntatie te doen, krijg je een beeld van welk systeem het beste bij jouw situatie past.
2. Vergelijk meerdere leveranciers
Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar vraag vooral meerdere offertes op. Dit helpt je om een gevoel te krijgen bij de prijs én de service die de verschillende leveranciers bieden. Let op:
- Installatiekosten en eventuele bijkomende kosten (zoals aanpassingen in je meterkast of leidingwerk).
- De merken waarmee de leverancier werkt.
- Ervaringen van eerdere klanten (online reviews, mond-tot-mondreclame).
3. Let op de certificeringen en ervaring
Een betrouwbare warmtepompinstallateur beschikt over de juiste certificeringen. In Nederland kun je bijvoorbeeld letten op een KIWA-keurmerk of het SEI-erkende installatiebedrijf. Daarnaast is ervaring een belangrijke graadmeter. Hoe lang bestaat het bedrijf? Hebben ze aantoonbare ervaring met het type warmtepomp dat jij wilt installeren?
4. Kijk naar de service en garanties
Het is niet alleen belangrijk dat je warmtepomp goed wordt geïnstalleerd, maar ook dat je leverancier aftersales en onderhoud op orde heeft. Vraag daarom altijd naar:
- Garantie op de installatie (en hoelang deze duurt).
- Onderhoudscontract: wat is wel en niet inbegrepen?
- Storingsdienst: is er 24/7 hulp mogelijk of moet je een paar dagen wachten op een monteur?
5. Durf te onderhandelen
Het is helemaal niet gek om bij grote aankopen zoals een warmtepomp te onderhandelen. Kijk of er ruimte is voor korting, gratis onderhoud of een interessanter garantiepakket. Ook bij een leverancier kun je aangeven dat je meerdere offertes hebt liggen, om te kijken of ze mee kunnen denken met je budget.
Conclusie: Hoe kies je een warmtepomp leverancier?
Als je jezelf de vraag stelt: Hoe kies je een warmtepomp leverancier? dan draait het vooral om een goede voorbereiding, vergelijkende offertes en een dosis gezond verstand. Let op de certificeringen, de ervaring van het bedrijf, de merken waarmee ze werken, en zorg dat je duidelijke afspraken maakt over garantie en service. Zo weet je zeker dat je straks met een warmtepomp zit waar je jarenlang plezier van hebt!
Door de ISDE-subsidie kunnen wij op dit moment warmtepompen vrijwel gratis leveren! Wil je hier meer informatie over? Dan raden wij het aan om deze pagina te lezen of neem vrijblijvend contact met ons op.