
Heb je genoeg van de hoge energierekening en ben je klaar voor een groenere manier van verwarmen? Dan is een warmtepomp misschien een goede optie! Maar ja, je vraagt je natuurlijk af: Hoe lang duurt het voordat een warmtepomp is terugverdiend? Niemand zit erop te wachten om een fortuin uit te geven dat pas na tientallen jaren wordt goedgemaakt. Hieronder vind je wat handige info en tips om een beeld te krijgen van de terugverdientijd en hoe je die (hopelijk) kunt verkorten.
Hoe werkt een warmtepomp?
Een warmtepomp gebruikt elektriciteit om warmte uit bijvoorbeeld de buitenlucht of de bodem te halen en die warmte naar je huis te brengen. In plaats van een cv-ketel op gas, gebruik je dus meer stroom. Dat kan flink schelen op je gasverbruik, maar vergt wel een investering bij de aanschaf.
Wat voor soorten zijn er?
- Volledig elektrische warmtepomp: Vervangt je gasgestookte cv-ketel helemaal.
- Hybride warmtepomp: Werkt samen met je bestaande cv-ketel, ideaal als je huis nog niet supergoed geïsoleerd is, maar je wél wilt besparen op gas.
Factoren die je terugverdientijd beïnvloeden
-
Je type woning en isolatie
Een goed geïsoleerd huis zorgt ervoor dat warmte niet zomaar ontsnapt. Dat betekent dat de warmtepomp minder hard hoeft te werken. Hoe beter je woning geïsoleerd is, hoe sneller je de investering terugverdient. Overweeg dus ook om te kijken naar (extra) isolatie! -
Soort warmtepomp
De ene warmtepomp is duurder dan de andere. Zo is een bodemwarmtepomp vaak het duurst, maar levert die ook een hoog rendement. Een lucht-waterwarmtepomp is meestal goedkoper in aanschaf, maar iets minder efficiënt. De keuze hangt af van je budget, wensen en de mogelijkheden in jouw woning. -
Subsidies en regelingen
In Nederland kun je vaak rekenen op subsidies (zoals de ISDE) bij de aanschaf van een warmtepomp. Dat kan flink schelen. Het is dus zeker de moeite waard om te checken welke regelingen op dat moment gelden. Vaak zie je dat hierdoor de terugverdientijd een paar jaar korter wordt. -
Prijzen van gas en stroom
De verhouding tussen gas- en stroomprijzen is niet altijd hetzelfde. Stijgt de gasprijs flink, dan ga je extra besparen met een warmtepomp. Zo’n verschil kan dus gunstig uitpakken voor je terugverdientijd. -
Je verbruik
Een groter huishouden met een hoger verbruik ziet natuurlijk sneller verschil in de energierekening dan een klein huishouden. Als je relatief weinig gas verbruikt, duurt het wat langer om de investering in een warmtepomp terug te verdienen.
Gemiddelde terugverdientijd
Hoewel het lastig is om één getal te noemen, kun je denken aan een periode van 7 tot 15 jaar voor een volledig elektrische warmtepomp. Bij een hybride warmtepomp ligt het vaak tussen de 5 en 10 jaar, omdat die investering lager is en je meteen al wat gas bespaart. Het is niet niks, maar vergelijk het met de kosten die je nu al betaald aan gas, en het comfort en de waarde die je woning erbij krijgt.
Slimme manieren om je terugverdientijd te verkorten
- Verbeter je isolatie: Denk aan extra muurisolatie, dakisolatie of HR++ glas. Dat betekent minder warmteverlies en een efficiëntere warmtepomp.
- Installeer zonnepanelen: Door zelf stroom op te wekken, maak je het stroomverbruik van de warmtepomp goedkoper. Zo gaat je energierekening nog verder omlaag.
- Onderhoud op tijd: Net zoals bij een auto is onderhoud belangrijk om je warmtepomp efficiënt te laten draaien. Zo voorkom je dure reparaties en blijft je rendement hoog.
Conclusie: Hoe lang duurt het voordat een warmtepomp is terugverdiend
Hoe lang duurt het voordat een warmtepomp is terugverdiend? Doorgaans moet je uitgaan van 7 tot 15 jaar, afhankelijk van je type warmtepomp, hoe goed je woning geïsoleerd is en de actuele energieprijzen. Het klinkt misschien wat lang, maar wanneer je kijkt naar het comfort, de (vaak) lagere energierekening en de duurzame stap die je maakt, wordt het al snel een stuk aantrekkelijker. En laten we eerlijk zijn: we hebben allemaal wel baat bij een groenere toekomst én een lagere energierekening. Veel succes met je keuze!
Bij ons is een warmtepomp ontzettend snel terugverdient! We kunnen ze namelijk vrijwel gratis leveren door de ISDE-subsidie! Lees er hier meer over of neem vrijblijvend contact met ons op.