Menu
Hoe werkt een warmtepomp in een passiefhuis?

Ben je benieuwd: Hoe werkt een warmtepomp in een passiefhuis? Je bent niet de enige! Passiefhuizen zijn supergoed geïsoleerde woningen die haast geen externe energiebron nodig hebben om ze warm (of koel) te houden. Maar toch vraag je je misschien af: hoe past een warmtepomp dan precies in dit plaatje? In deze blog leggen we het je graag uit

Wat is een passiefhuis?

Even in een notendop: een passiefhuis is een woning met extreem goede isolatie en minimale warmteverliezen. Denk aan dikke muren, driedubbel glas en een ventilatiesysteem dat verse lucht binnenhaalt zonder dat je veel warmte kwijtraakt. Kortom, het is een huis dat warmte vasthoudt alsof het je favoriete wintertrui is.

Waarom een warmtepomp in een passiefhuis?

Doordat een passiefhuis bijna geen verwarming nodig heeft, kun je je afvragen of een warmtepomp niet overkill is. Maar juist omdat een passiefhuis zo weinig warmte vraagt, kan een warmtepomp extreem efficiënt werken. Een warmtepomp haalt namelijk warmte uit de lucht (of de grond, of het water) en pompt die naar een hogere temperatuur zodat je je huis kunt verwarmen. In een passiefhuis is de gevraagde hoeveelheid energie hiervoor echt minimaal.

Hoe werkt een warmtepomp dan precies?

  1. Bron – De warmtepomp haalt warmte uit een bron, zoals de buitenlucht of de bodem.
  2. Compressor – Deze pomp comprimeert het koelmiddel, waardoor de temperatuur ervan stijgt.
  3. Warmteafgifte – De warmte wordt via een warmtewisselaar afgegeven aan je verwarmingssysteem (bijvoorbeeld een vloerverwarming).
  4. Expansie – Het koelmiddel koelt weer af en het proces begint opnieuw.

Het mooiste is dus dat een warmtepomp bij een relatief lage temperatuur al voldoende warmte kan leveren in een passiefhuis, omdat je huis nauwelijks warmte verliest.

Is het de investering waard?

Absoluut! Door de extreem lage energievraag van een passiefhuis zul je in veel gevallen de voordelen zien op je energierekening. Bovendien is het supercomfortabel: geen grote radiatoren die loeiheet worden, maar rustige, gelijkmatige warmte in huis.

Ventilatie en warmtapwater

Vergeet niet dat in een passiefhuis goede ventilatie een must is. Veel systemen combineren een warmtepomp met een ventilatie-unit voor frisse lucht. Zo gebruik je de warmte van de afgevoerde lucht om nieuw binnenkomende lucht te verwarmen. En daarnaast kan een (hybride) warmtepomp ook zorgen voor je warmtapwater. Wel zo handig, toch?

Conclusie: Hoe werkt een warmtepomp in een passiefhuis?

Als je je hebt afgevraagd: Hoe werkt een warmtepomp in een passiefhuis? dan weet je nu dat de kracht van zo’n systeem vooral in het slimme gebruik van energie zit. Door de geweldige isolatie van een passiefhuis is er maar weinig vermogen nodig, en een warmtepomp is dan de perfecte manier om op een laagdrempelige, duurzame manier voor aangename temperaturen (en warm water) te zorgen. Dat voelt niet alleen goed voor jezelf, maar ook voor je portemonnee en het milieu!

Klaar voor de overstap naar een warmtepomp? Door de ISDE-subsidie kunnen wij een warmtepomp voordelig leveren, lees hier hoe dat mogelijk is! Bij vragen kun je ook altijd contact met ons opnemen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *