
Heb je wel eens gehoord van een warmtepomp die ijs gebruikt om je huis te verwarmen? Klinkt misschien een beetje gek, maar het is echt zo! In deze blog vertel ik je – hoe werkt een warmtepomp met een ijsbuffer? en waarom deze oplossing superhandig kan zijn voor je woning.
Wat is een ijsbuffer nou eigenlijk?
Stel je een grote, afgesloten tank met water voor, die soms ook buiten of onder de grond zit. Als jouw warmtepomp warmte onttrekt aan dat water, kan het bevriezen. Dat ijs is geen afvalproduct, maar juist een heel slimme energiebuffer. Met deze buffer kan je warmtepomp warmte opslaan (of juist kou) en later weer gebruiken. Zo zit je er in de winter warmpjes bij en geniet je in de zomer van verkoeling.
Hoe zit dat dan precies met de warmtepomp?
-
Warmte aftappen van de ijsbuffer
De warmtepomp haalt warmte uit het water in de buffer. Hoe kouder het wordt, hoe meer ijs er ontstaat. Maar dat proces geeft ook warmte af, en die gaat rechtstreeks naar jouw verwarmingssysteem. -
Faseverandering = bonus-energie
Als water bevriest, komt er verrassend veel warmte vrij door die overgang van vloeistof naar ijs. De warmtepomp weet dat heel slim te gebruiken voor je verwarming. -
Warmte verspreiden door je huis
Via je vloerverwarming, radiatoren of luchtventilatie wordt de warmte netjes verdeeld. Water en ijs kunnen veel energie opslaan, dus er gaat weinig warmte verloren. -
Het ijs weer laten smelten
Wordt het buiten warmer? Of wil je juist koelen? Dan kan het systeem de ijsklomp weer laten smelten door warmte op te slaan in de buffer. Zo blijft alles in balans.
Waarom zou je dit willen?
- Energiezuinig: Je profiteert van de ‘extra’ energie die vrijkomt bij het bevriezen van water.
- Low maintenance: Het hele systeem zit meestal goed afgesloten, dus er komt weinig rompslomp bij kijken.
- Duurzame combinatie: Gaat prima samen met zonnepanelen of groene stroom, dus je belast het milieu minder.
- Zomerkoeling: Die ijsklomp is in de zomer natuurlijk perfect voor een heerlijk koel huis.
Waar moet je op letten?
- Installatie en ruimte: Je hebt wel een plek nodig om de ijsbuffer kwijt te kunnen, en dat kan wat kosten.
- Slimme aansturing: De warmtevraag en het ijs maken moeten goed op elkaar zijn afgestemd.
- Deskundige installateur: Niet iedereen heeft ervaring met ijsbuffers, dus ga op zoek naar een specialist.
Conclusie: Hoe werkt een warmtepomp met een ijsbuffer?
Een warmtepomp met ijsbuffer is dus een verrassend efficiënte en duurzame manier om je huis te verwarmen én te koelen. Door slim gebruik te maken van de warmte die vrijkomt bij het bevriezen en ontdooien van water, haal je meer uit je energieverbruik. Denk je na over een toekomstbestendige manier van verwarmen? Dan is het zeker de moeite waard om te kijken: Hoe werkt een warmtepomp met een ijsbuffer? Wellicht is dit slimme systeem de perfecte match voor jouw woning!
Klaar voor de overstap naar een warmtepomp? Door de ISDE-subsidie kunnen wij een warmtepomp voordelig leveren, lees hier hoe dat mogelijk is! Bij vragen kun je ook altijd contact met ons opnemen!