Menu
Is een warmtepomp geschikt voor appartementen?

Is een warmtepomp geschikt voor appartementen? Misschien heb je gehoord dat zo’n ding lekker duurzaam is en je energierekening kan verlagen, maar je vraagt je af of het wel echt werkt in een kleiner wooncomplex. Dat is heel begrijpelijk, want er komen wel wat extra haken en ogen bij kijken als je niet in een vrijstaand huis woont. Laten we eens kijken wat er allemaal bij komt kijken en of het in jouw situatie een slimme keuze is.

Hoe werkt een warmtepomp nou precies?

Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater en gebruikt die warmte om je appartement te verwarmen. Eventueel kan ’ie ook koelen. In een appartement kies je vaak voor een lucht/water-variant of een hybride oplossing (een combi van een warmtepomp en je oude vertrouwde cv-ketel). De grootste uitdaging zit ’m in de beperkte ruimte voor de buitenunit, en je buren willen waarschijnlijk ook geen constant gebrom naast hun slaapkamerraam.

Waar moet je op letten?

  1. Beschikbare ruimte & geluid
    Een warmtepomp – zeker een lucht/water-pomp – heeft een buitenunit nodig. Heb je daar plek voor? En hoe zit het met het geluid? In een appartement woon je dicht op elkaar, dus let op de geluidsproductie en zoek uit welke oplossingen er zijn om dat te beperken.

  2. Isolatie
    Warmtepompen werken het best in goed geïsoleerde woningen. Check dus eerst of je appartement niet stiekem tochtig is. Want hoe beter de isolatie, hoe hoger je rendement.

  3. VvE-regels en toestemming
    Elke VvE (Vereniging van Eigenaars) heeft z’n eigen reglement. Niet elke VvE zal staan te springen bij het idee van een buitenunit op de gevel of het dak. Overleg daarom op tijd met je medebewoners en zorg dat je duidelijk kunt uitleggen waarom je een warmtepomp wilt.

  4. Investering en subsidies
    Een warmtepomp is niet goedkoop, maar er zijn wel subsidies die het aantrekkelijker maken. Misschien kun je de kosten delen met de VvE of in aanmerking komen voor landelijke regelingen. Even uitzoeken dus!

  5. Hybride als tussenstap
    Twijfel je of je appartement volledig over kan op een warmtepomp? Kijk dan eens naar een hybride systeem. Dat werkt samen met je cv-ketel, wat vaak een stukje betaalbaarder en haalbaarder is.

 

Is een warmtepomp geschikt voor appartementen?

Ja, maar het vraagt wel wat meer voorbereiding en overleg dan bij een doorsnee huis. Check goed of je appartement (en je buren!) er klaar voor zijn, praat met de VvE en kijk naar je isolatie. Met een beetje slim plannen en de juiste keuzes kan ook een appartement profiteren van de voordelen van een warmtepomp.

Klaar voor de overstap naar een warmtepomp? Door de ISDE-subsidie kunnen wij een warmtepomp voordelig leveren, lees hier hoe dat mogelijk is! Bij vragen kun je ook altijd contact met ons opnemen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *