Menu
Lucht-water vs water-water warmtepomp

Ben je aan het rondkijken voor een duurzamere manier om je huis te verwarmen en stuit je op de lucht-water vs water-water warmtepomp vraag? Je bent niet de enige! Er komt best wat bij kijken, want er zijn aardig wat verschillen tussen deze twee systemen. In deze blog leg ik je uit wat die verschillen zijn en waar je op moet letten bij je keuze.

Wat is een lucht-water warmtepomp?

Een lucht-water warmtepomp gebruikt de buitenlucht als warmtebron. Er zit doorgaans een buitendeel (die kan lijken op een airco-unit) dat warmte uit de lucht haalt en deze omzet in bruikbare energie voor je verwarming en warm water.

  • Voordeel: Doorgaans makkelijker (en goedkoper) te installeren, want je hoeft niet te boren in de grond.
  • Nadeel: Bij koude winters kan de efficiëntie iets dalen, wat betekent dat je dan net wat meer stroom gaat gebruiken.

 

Wat is een water-water warmtepomp?

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater of een ondergronds (grondwater) systeem. De temperatuur in de grond is vrij constant, dus dit type warmtepomp levert meestal een stabieler rendement dan de lucht-water variant.

  • Voordeel: Zeer efficiënt, omdat je profiteert van de constante temperatuur in de grond.
  • Nadeel: Duurder en lastiger te installeren, onder andere door de boring die nodig is (en eventuele vergunningen).

 

Kosten en installatie

  • Lucht-water: Lagere aanschafkosten, eenvoudiger te plaatsen (meestal een kwestie van een buitendeel plaatsen en aansluiten).
  • Water-water: Hogere investering door grondboringen, maar op termijn een hoge efficiëntie en doorgaans lagere energiekosten.

 

Geluid en onderhoud

  • Lucht-water: Kan wat geluid maken door de ventilator in het buitendeel. Bij plaatsing dus even goed nadenken over de locatie.
  • Water-water: Bijna geruisloos, maar het onderhoud en de controle van het grondwatersysteem vereisen soms wat meer aandacht en mogelijk specialistische checks.

 

Welke past bij jou?

De keuze hangt sterk af van je budget, de ruimte rondom je huis en de mogelijkheden voor een bron. Woon je in een vrijstaande woning met voldoende grond en budget om te investeren in boringen? Dan kan een water-water warmtepomp een superzuinige optie zijn. Heb je minder plek of wil je lagere installatiekosten? Dan is een lucht-water warmtepomp vaak de betere keuze.

Conclusie: Of je nu kiest voor een lucht-water of water-water systeem, een warmtepomp is sowieso een mooie stap richting een duurzame en energiezuinige woning. Twijfel je nog over lucht-water vs water-water warmtepomp? Bekijk dan goed de situatie van je huis, je tuin en je portemonnee. Zo kom je vanzelf uit bij de optie die het beste bij jou en je woning past.

Wij kunnen door de ISDE-subsidie een lucht-lucht warmtepomp vrijwel gratis leveren, lees hier hoe dat mogelijk is!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *