Menu
Stroomopwekking uit organisch afval

Heb je er weleens bij stilgestaan dat we energie kunnen halen uit het afval dat we iedere dag weggooien? De term stroomopwekking uit organisch afval is misschien niet zo alledaags, maar het idee erachter is behoorlijk simpel: van organisch materiaal, zoals etensresten en groenafval, kun je elektriciteit maken. In deze blog gaan we op een laagdrempelige manier bekijken hoe dat in z’n werk gaat en waarom het zo handig kan zijn.

Hoe werkt het?

In veel gevallen begint het allemaal met een vergister. Dit is een grote tank waar bacteriën het organische afval afbreken en daarbij biogas produceren. Dat gas bestaat vooral uit methaan en koolstofdioxide. Methaan (CH4) is brandbaar en daarmee uitstekend geschikt om in een motor of turbine energie uit vrij te maken. Stel je de vergister voor als een soort ‘magische’ tank waarin bananenschillen en aardappelschillen geleidelijk worden omgezet in brandstof.

Waar komt het organisch afval vandaan?

  • Huishoudelijk afval: denk aan groente-, fruit- en tuinafval (GFT).
  • Landbouw en veeteelt: mest, plantenresten, mais- en tarwesilo’s.
  • Voedselindustrie: resten van groente en fruit, schillen, pulp, koffiedik.

 

Waarom is het interessant?

  1. Duurzaamheid: Je zet afval om in een bron van energie in plaats van het simpelweg te laten rotten of verbranden. Minder CO₂-uitstoot dus!
  2. Minder afval: De reststromen die overblijven, kunnen soms zelfs dienen als meststof voor landbouwgrond. Je rekt de levenscyclus van afval op en je bespaart op afvalverwerking.
  3. Lokale economie: Boeren of bedrijven kunnen zélf hun energie opwekken, wat kosten kan schelen en zorgt voor meer onafhankelijkheid van externe energiebronnen.

 

Wat gebeurt er met het biogas?

  • Verbranding in motoren: Hieruit komt elektriciteit én warmte vrij (warmte kun je gebruiken om gebouwen of processen te verwarmen).
  • Omzetting naar groen gas: Het gas kan worden opgewerkt tot dezelfde kwaliteit als aardgas en vervolgens het bestaande gasnet in.
  • Transportbrandstof: Samengeperst biogas (CNG) of vloeibaar biogas (LNG) kan dienen als brandstof voor voertuigen.

 

Is het ook voor thuis interessant?

Voor particulier gebruik is het soms een uitdaging om alle apparatuur en vergunningen te regelen. Dat neemt niet weg dat steeds meer huishoudens – vooral in landelijke gebieden – interesse tonen in kleinschalige vergisters. Ook wijkt de markt soms uit naar lokale, kleine installaties waar buurtbewoners samen hun organisch afval kunnen inleveren en als collectief energie kunnen opwekken.

Conclusie

Stroomopwekking uit organisch afval is een superinteressante manier om onze kijk op afval te veranderen. We kunnen er niet alleen duurzame energie mee opwekken, maar ook de afvalberg verkleinen. Wie weet gooi je de volgende keer met een beetje trots je groente- en fruitresten in de GFT-bak, omdat je weet dat ze bestemd kunnen zijn voor iets goeds: het produceren van schone energie!

Wil je de natuur ook een handje helpen? Wij van AAA New Energy kunnen door de ISDE-subsidie een warmtepomp voordelig leveren, lees hier meer! Ook hebben wij al 10 zonnepanelen van 440Wp vanaf €2.850,- inclusief installatie. Wil je hier meer informatie over, neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *