
Ben je aan het rondkijken naar manieren om je huis te verduurzamen, maar wil je niet meteen afscheid nemen van je vertrouwde cv-ketel? Dan heb je vast gehoord van warmtepomp aansluiten op bestaande cv. Klinkt ideaal: zo kun je de voordelen van een warmtepomp meepakken én heb je nog de cv-ketel achter de hand. Maar hoe zit dat precies? Laten we het stap voor stap bekijken!
Kan een warmtepomp op je bestaande cv-ketel worden aangesloten?
Hybride opstelling
De populairste optie is de hybride warmtepomp. Daarbij werken de warmtepomp en je oude cv-ketel samen. De warmtepomp doet het grootste deel van het werk (vooral als het buiten niet superkoud is). Gaat de temperatuur flink omlaag of heb je ineens veel warm water nodig? Dan springt je cv-ketel bij.
Waarom is dit handig?
- Je kunt je gasverbruik flink omlaag brengen, want de warmtepomp levert meestal de warmte.
- Je hoeft niet meteen een megadure investering te doen, omdat je je cv-ketel nog gebruikt.
- Je zit niet in de kou als je radiatoren net wat extra power nodig hebben.
Helemaal overstappen
Wil je helemaal van het gas af? Dan kun je een all-electric warmtepomp nemen. Je hebt dan geen cv-ketel meer. Alles – verwarming én warm water – loopt via de warmtepomp. Daarvoor moet je huis wel goed geïsoleerd zijn en je radiatoren (of vloerverwarming) moeten geschikt zijn om op lagere temperaturen te draaien. Anders wordt het een dure grap, omdat de warmtepomp harder moet werken om alles warm te krijgen.
Wat moet je aanpassen?
1. Radiatoren of vloerverwarming
Een warmtepomp werkt het liefst met lage(re) temperatuurverwarming, denk aan 35-55 graden. Heb je ouderwetse radiatoren die op 70-90 graden draaien, dan komt daar minder rendement uit. Mogelijk moet je grotere radiatoren installeren of (als je het helemaal grondig aanpakt) vloerverwarming.
2. Isolatie
Hoe beter je huis geïsoleerd is, hoe relaxter je warmtepomp z’n werk kan doen. Ga dus na of je dak, muren en ramen goed genoeg geïsoleerd zijn. Is dat niet het geval, dan is het slim om eerst aan isolatie te denken voordat je een warmtepomp aanschaft.
3. Warm water
Bij een hybride warmtepomp kan je cv-ketel zorgen voor je warme water als de warmtepomp het niet alleen aankan. Kies je voor all-electric? Dan heb je vaak een boiler nodig om warm water op te slaan.
4. Thermostaat
Veel warmtepompen hebben een eigen slimme sturing. Grote kans dat je huidige thermostaat niet compatibel is. Check dus of je een nieuwe (slimme) thermostaat moet nemen die met je warmtepomp kan babbelen.
Wanneer kies je voor een hybride systeem?
- Je huis is wel redelijk geïsoleerd, maar niet top. De warmtepomp doet z’n best, terwijl de ketel bijspringt als het buiten echt frisjes wordt.
- Budget is beperkt en je wilt niet meteen een heel nieuw systeem bekostigen.
- Je bestaande radiatoren werken niet goed op lage temperatuur, dus je vindt het fijn dat de ketel kan bijverwarmen.
Conclusie
Dus, warmtepomp aansluiten op bestaande cv: kan dat? Zeker weten! Met een hybride systeem heb je de beste van twee werelden. Wil je volledig over? Dan is het slim om extra goed naar je isolatie en radiatoren te kijken. Wat je ook kiest, met een warmtepomp zet je al een grote stap richting een duurzamer huis. Laat je vooral informeren door een specialist, want elke woning is anders. Veel succes met het maken van jouw keuze!
Klaar om de overstap te maken? Dan is 2025 het ideale jaar! De ISDE-subsidie is namelijk verlengt voor warmtepompen en daardoor kunnen we ze bijna gratis leveren! Lees er hier meer over.