Menu
Warmtepomp combineren met bestaande radiatoren: kan dat?

Een warm huis, een lagere energierekening én je steentje bijdragen aan een beter milieu. Klinkt als een mooie droom, toch? Toch is het voor steeds meer mensen de realiteit dankzij de komst van efficiënte warmtepompen. Maar wat als je nog prima radiatoren hebt hangen die je liever niet vervangt? Warmtepomp combineren met bestaande radiatoren: kan dat eigenlijk? Laten we eens kijken naar de mogelijkheden, de aandachtspunten en waarom steeds meer mensen deze optie overwegen.

Hoe werkt een warmtepomp eigenlijk?

Een warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht, bodem of ventilatielucht en gebruikt deze energie om je huis te verwarmen. In tegenstelling tot een cv-ketel op gas, verbruikt een warmtepomp voornamelijk elektriciteit. Dit is een stuk duurzamer en kan je energiekosten fors verlagen. Het nadeel? Een warmtepomp draait het liefst op lagere temperaturen. Denk aan aanvoertemperaturen tussen 35 en 55 graden, terwijl je ouderwetse cv-ketel vaak rond de 70 à 80 graden stookt. Dat verschil is belangrijk om in het achterhoofd te houden.

Kan je bestaande radiatoren houden?

In theorie wel. Als je radiatoren groot genoeg zijn of al geschikt zijn voor lagere watertemperaturen (bijvoorbeeld “lage temperatuur radiatoren”), dan kan je gewoon overstappen op een all-electric of hybride warmtepomp. Bij een hybride warmtepomp heb je nog steeds een cv-ketel als back-up voor de echt koude dagen, waardoor je radiatoren makkelijker op de gewenste temperatuur komen.

Let op de afgiftetemperatuur

Het belangrijkste punt is dat een warmtepomp het liefst op lagere temperaturen draait. Heb je radiatoren die ontworpen zijn voor hoge temperaturen, dan kan het voorkomen dat je woning niet lekker warm wordt als je overstapt op een warmtepomp. Dit los je soms op door grotere radiatoren te plaatsen of door bijvoorbeeld ventilatorconvectoren te gebruiken (een soort radiator met ingebouwde ventilator). Op die manier kun je de warme lucht beter verspreiden, ook als de temperatuur van het water lager is.

Isolatie is key

Daarnaast is goede isolatie van cruciaal belang. Oude huizen met enkel glas en slecht geïsoleerde muren verliezen snel warmte. Dan moet je warmtepomp extra hard werken, wat weer kostenverhogend werkt en je rendement naar beneden haalt. Investeren in spouwmuurisolatie, dakisolatie of HR++-glas maakt het makkelijker om je warmtepomp op een lagere temperatuur te laten draaien. Bovendien voel je dat direct in je wooncomfort en je energierekening.

Kosten en subsidies

De aanschaf van een (hybride) warmtepomp is niet goedkoop, maar er zijn vaak subsidies beschikbaar die de investering stukken aantrekkelijker maken. Bovendien verdien je de kosten op termijn terug dankzij je lagere energierekening en een (eventueel) stijgende woningwaarde. Maak altijd een goede rekensom en laat je adviseren door een gespecialiseerd bedrijf. Zij kunnen je precies vertellen welke type warmtepomp past bij jouw radiatoren en isolatieniveau.

Conclusie: Warmtepomp combineren met bestaande radiatoren:

Warmtepomp combineren met bestaande radiatoren is zeker mogelijk, mits je goed let op de afgiftetemperatuur en de staat van je woning. Vaak volstaat het om bestaande radiatoren aan te passen of te vervangen door een type dat goed werkt bij lagere temperaturen. Zorg ook voor voldoende isolatie, want alleen dan haal je het maximale rendement uit je warmtepomp. Met de juiste voorbereiding en aanpassingen geniet je straks van een duurzame en comfortabele warmte in huis, zonder dat je per se je hele verwarmingssysteem hoeft te verbouwen.

Klaar om de overstap te maken? Dan is dit een goed moment! We kunnen namelijk door de ISDE-subsidie in 2025 een warmtepomp vrijwel gratis leveren. Lees er hier meer over!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *