Menu
Warmtepomp testen en certificering

Warmtepomp testen en certificering – misschien denk je bij deze termen meteen aan dikke rapporten en strenge regels. Toch schuilt er achter die woorden een wereld van slimme technieken, kwaliteitscontroles en innovatie. In deze blog neem ik je mee in het hoe en waarom van warmtepomp testen en certificering. En we kunnen de F-gassen niet overslaan, want ook die spelen vaak een rol!

Wat is een warmtepomp eigenlijk?

Kort gezegd: een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, bodem of grondwater en zet die om in bruikbare warmte voor je huis en warm water. Je kunt het vergelijken met een omgekeerde koelkast: in plaats van warmte afvoeren, zorgt de pomp juist voor verwarming. Slim, en een stuk energiezuiniger dan een klassieke cv-ketel!

Waarom worden warmtepompen getest?

1. Prestaties en rendement

Fabrikanten moeten bewijzen dat hun warmtepompen doen wat ze beloven. Hoe efficiënt is het systeem (COP, SCOP)? Hoeveel energie slurpt ’ie zelf op? En wat betekent dat voor jouw energierekening? Door te testen, weet je als consument precies waar je aan toe bent.

2. Geluidsniveau

Niemand zit te wachten op een herriemaker in de tuin. Daarom controleren geluidsmetingen of de warmtepomp niet te veel lawaai produceert. In woonwijken zijn hier vaak strikte normen voor.

3. Betrouwbaarheid en levensduur

Een warmtepomp is een flinke investering, dus je wilt zeker weten dat hij lang meegaat. Tijdens betrouwbaarheidstesten wordt gekeken hoe het systeem omgaat met kou, langdurig gebruik en andere belastende omstandigheden.

Hoe gaat dat testen in zijn werk?

Testlab

In professionele laboratoria (bijvoorbeeld bij TNO) sluiten ze de warmtepomp aan op allerlei meetapparatuur. Zo meten ze het energieverbruik, de warmtelevering en het geluidsniveau bij verschillende temperaturen en instellingen.

Praktijktest

Sommige fabrikanten kiezen ervoor om de warmtepomp ook in echte huizen of kantoren te testen. Hierdoor zie je hoe het systeem zich écht gedraagt bij wisselende buitentemperaturen en gebruikspatronen.

Certificeringen: waar moet je op letten?

1. (Inter)nationale keurmerken

  • CE-markering: Verplicht in de EU en laat zien dat het product aan Europese richtlijnen voldoet.
  • EN-normen: Europese normen voor energie-efficiëntie, geluidsniveau en veiligheid.
  • HP Keymark: Speciaal keurmerk voor warmtepompen, focust op prestaties, veiligheid en betrouwbaarheid.

2. Milieukeurmerken

Een warmtepomp is van nature een duurzame optie, maar keurmerken als Energy Star of een ecolabel laten zien dat ook de productie en het gebruik verantwoord zijn.

3. Installatiecertificeringen

De beste warmtepomp is nutteloos als de installatie niet goed gebeurt. Er zijn certificeringen voor installateurs (zoals BRL 6000-21 in Nederland) die garanderen dat ze weten wat ze doen.

4. F-gassen

Veel warmtepompen werken met koudemiddelen waarin zogenoemde F-gassen (fluorkoolwaterstoffen) zitten. Deze gassen kunnen schadelijk zijn voor het milieu als ze weglekken. Daarom bestaan er speciale regels en certificaten om te zorgen dat installateurs en fabrikanten hier verantwoordelijk mee omgaan.

Wat heb jij eraan als consument?

  • Gemoedsrust
    Je weet dat de warmtepomp aan minimale eisen voldoet en veilig is.
  • Kwaliteitsgarantie
    Gecertificeerde systemen zijn vaak uitvoerig getest, dus fabrikanten geven meestal ook betere garanties.
  • Subsidiekansen
    Overheden en energiemaatschappijen geven vaak subsidies of belastingvoordelen voor gecertificeerde systemen. Zo kunnen wij door de ISDE-subsidie een warmtepomp vrijwel gratis leveren, lees hier hoe dat mogelijk is.
  • Aantrekkelijker huis
    Een goede, gecertificeerde warmtepompinstallatie verhoogt de waarde van je woning.

 

Tot slot

Het klinkt misschien niet als het spannendste onderwerp ter wereld. Maar de testen en certificeringen vormen wel de basis van een betrouwbare, duurzame en prettig werkende warmtepomp. En dat merk je iedere dag in je energierekening én in je wooncomfort. Dus als je overweegt de stap te zetten: neem de certificering mee in je overweging. Zo weet je zeker dat je kiest voor een warmtepomp die klaar is voor de toekomst!

Voor meer vragen kun je altijd vrijblijvend contact met ons opnemen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *