Menu
Wat is de gemiddelde levensduur van een warmtepomp?

Ben je aan het rondkijken voor een warmtepomp en vraag je je af wat de gemiddelde levensduur van een warmtepomp is? Geen zorgen, in deze blog duiken we daar helemaal in. We geven je praktische tips, zodat jij straks precies weet waar je aan toe bent. Laten we snel beginnen!

Wat is de gemiddelde levensduur van een warmtepomp?

Warmtepomp in het kort

Een warmtepomp is een duurzaam alternatief voor de ouderwetse cv-ketel. Hij haalt warmte uit de buitenlucht, de bodem of het grondwater en gebruikt die warmte om je huis lekker te verwarmen (en in sommige gevallen zelfs te koelen). De aanschaf kost wat, maar je energierekening daalt vaak flink én je bent lekker milieubewust bezig. Win-win!

Hoe lang gaat zo’n warmtepomp nou mee?

Eigenlijk willen we allemaal één ding weten: Wat is de gemiddelde levensduur van een warmtepomp? Nou, de meeste gaan zo’n 15 tot 20 jaar mee. Dat is een prima periode, maar de uiteindelijke levensduur kan best verschillen. Waar ligt dat dan aan?

  • Type warmtepomp: Een lucht-waterwarmtepomp heeft een iets andere levensduur dan bijvoorbeeld een bodempomp (geothermisch). Maar reken in beide gevallen op die 15 tot 20 jaar.
  • Onderhoud: Hoe beter je ‘m verzorgt, hoe langer ‘ie mee zal gaan.
  • Installatie: De kwaliteit van de installatie kan echt het verschil maken. Een slecht geïnstalleerd systeem gaat eerder stuk en verbruikt meer energie.

 

 Verleng de levensduur met goed onderhoud

Net als bij een auto is regelmatig onderhoud key om je warmtepomp in topconditie te houden. Even wat punten om in de gaten te houden:

  • Filters checken: Vieze filters verminderen de efficiëntie en kunnen storingen veroorzaken. Gewoon af en toe schoonmaken dus.
  • Professionele controle: Laat jaarlijks een expert langskomen voor een check-up. Zo spoor je kleine mankementen op voordat ze groot (en duur) worden.
  • Ruimte rondom het buitendeel: Zorg dat de pomp voldoende ‘ademruimte’ heeft en niet wordt geblokkeerd door bijvoorbeeld planten of andere obstakels.

 

 Weet wanneer je moet vernieuwen

Ook al kun je met goed onderhoud de levensduur flink oprekken, blijft er een moment dat je beter kunt overstappen op een nieuwe. Heb je na 15 tot 20 jaar last van vaak terugkerende storingen of merk je dat de rekening toch niet meer zo laag is als eerst? Dan wordt het tijd om te kijken naar vervanging. Nieuwe warmtepompen zijn bovendien vaak energiezuiniger en stiller dan oudere modellen.

 Wat kost zo’n feest?

De aanschaf van een warmtepomp is inderdaad niet goedkoop, maar door subsidies en de besparing op je energierekening valt het vaak best mee wanneer je het totale plaatje bekijkt. Heb je de smaak te pakken en wil je echt lang vooruit? Overweeg dan een systeem met wat uitgebreidere garanties en maak een goede onderhoudsafspraak met je installateur.

Conclusie

Wat is de gemiddelde levensduur van een warmtepomp? Reken op zo’n 15 tot 20 jaar, afhankelijk van het type warmtepomp en hoe goed je hem verzorgt. Door regelmatig onderhoud en een juiste installatie profiteer je zo lang mogelijk van lagere energiekosten en comfort in huis. En wanneer het tijd wordt voor een nieuw exemplaar, zijn er vast weer mooie verbeteringen waardoor jij nóg duurzamer (en stiller) kunt genieten van een warm en comfortabel huis!

Wij van AAA New Energy kunnen door de ISDE-subsidie een warmtepomp voordelig leveren, lees hier meer! Ook hebben wij al 10 zonnepanelen van 440Wp vanaf €2.850,- inclusief installatie. Wil je hier meer informatie over, neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *