
Je ziet ze steeds vaker voorbij komen: warmtepompen. Ze zijn hip, duurzaam en een mooie stap om van het gas af te gaan. Maar voordat je je helemaal laat verleiden door de voordelen, vraag je je misschien af: wat kost het onderhoud van een warmtepomp? Geen onbelangrijke vraag, want je wilt natuurlijk niet voor onverwachte kosten komen te staan. Hieronder vind je alles wat je moet weten!
Waarom is onderhoud nodig?
Een warmtepomp is een soort onmisbare sidekick voor je huis. Hij draait namelijk continu om je woning te verwarmen (en soms te koelen). Logisch dat ’ie af en toe wat liefde en aandacht nodig heeft. Regelmatig onderhoud zorgt ervoor dat je warmtepomp langer meegaat, minder energie verbruikt en minder kans heeft op storingen. En soms is onderhoud zelfs verplicht om de garantie te behouden.
Wat betaal je ongeveer?
De kosten variëren per type warmtepomp en installateur, maar reken grofweg op 100 tot 200 euro per jaar. Dit is meestal voor:
- Inspectie van onderdelen
- Schoonmaken waar nodig
- Bijvullen van vloeistoffen (als dat nodig is)
Heb je een grondgebonden (water-water) warmtepomp? Dan kunnen de kosten wat hoger liggen. Er moeten dan namelijk meer onderdelen gecheckt worden.
Welke factoren beïnvloeden de prijs?
- Type warmtepomp: Een lucht-lucht warmtepomp is vaak goedkoper in onderhoud dan een water-water variant.
- Leeftijd van je warmtepomp: Oudere systemen hebben soms extra onderdelen nodig of zijn sneller aan vervanging toe.
- Contract of losse servicebeurt: Met een onderhoudscontract kun je soms op de lange termijn voordeliger uit zijn. Bij een losse beurt betaal je per keer.
- Reiskosten: Woont de installateur om de hoek of juist aan de andere kant van het land? De voorrijkosten verschillen per bedrijf.
Handige tips om kosten te drukken
- Vergelijk offertes: Vraag meerdere aanbieders om een prijsopgave. Zo zie je snel wie de beste deal heeft.
- Doe wat je zelf kunt: Filters schoonmaken of een snelle check doen, kun je vaak prima zelf.
- Plan onderhoud op tijd: Wacht niet tot je warmtepomp rare geluiden begint te maken. Preventief onderhoud is goedkoper dan noodreparaties.
Conclusie: wat kost het onderhoud van een warmtepomp?
Nu je beter weet wat kost het onderhoud van een warmtepomp?, kun je hopelijk met een gerust gevoel beslissen hoe je dit inplant (en in je budget verwerkt!). Of je nu gaat voor een onderhoudscontract of zelf de filters schoonhoudt: het draait allemaal om het voorkomen van dure reparaties en het verlengen van de levensduur. Zo houd je je huis comfortabel en je energierekening in toom.
Klaar voor de overstap naar een warmtepomp? Door de ISDE-subsidie kunnen wij een warmtepomp voordelig leveren, lees hier hoe dat mogelijk is! Bij vragen kun je ook altijd contact met ons opnemen!