Menu
Wat te doen als je warmtepomp niet meer goed werkt?

Heb je je ooit afgevraagd wat te doen als je warmtepomp niet meer goed werkt? Geen zorgen, je bent zeker niet de enige! Warmtepompen zijn fantastische apparaten die jouw huis duurzaam en comfortabel verwarmen (en soms zelfs koelen), maar soms kunnen ze wat kuren vertonen. In deze blog neem ik je mee door de meest voorkomende oorzaken én geef ik je handige tips om je warmtepomp weer optimaal te laten draaien.

Wat te doen als je warmtepomp niet meer goed werkt?

1. Controleer de basics

Het klinkt misschien als een open deur, maar start altijd bij de basis:

  • Stroomvoorziening: Doet de stekker het nog, is er geen zekering doorgeslagen, of is er geen spanningsuitval geweest?
  • Thermostaat: Is de thermostaat goed ingesteld en staat de temperatuur niet per ongeluk te laag? Soms kan er ook sprake zijn van een defecte thermostaat.
  • Schakelaar of noodstop: Staat er ergens een schakelaar of noodstop op uit? In sommige huizen is er een aparte schakelaar voor de warmtepomp, die kan per ongeluk zijn uitgeschakeld.

 

2. Controleer de filters

Een verstopte filter is één van de meestvoorkomende oorzaken van een slecht functionerende warmtepomp. Net als bij een stofzuiger, raakt het filter door de tijd heen vol met stof en vuil. Dit zorgt voor een slechtere luchtcirculatie en minder rendement.

  • Hoe vaak schoonmaken? Bij veel systemen wordt aangeraden om de filters elke één tot drie maanden schoon te maken of te vervangen.
  • Zelf doen: De meeste filters kun je zelf uitkloppen, afspoelen of stofzuigen. Let wel even op de instructies van de fabrikant.

 

3. Check de (buiten)unit

Heb je een lucht-waterwarmtepomp of een lucht-luchtwarmtepomp met een buitenunit? Dan kan het voorkomen dat die unit buiten in de wind, regen en bladeren staat. Zo kan er vuil of ijsvorming optreden.

  • IJs op de buitenunit: Een klein beetje ijs is niet per se een probleem (dat wordt vaak automatisch ontdooid), maar een dikke laag ijs kun je beter handmatig verwijderen.
  • Ventilator geblokkeerd: Zorg ervoor dat takjes, bladeren of andere rommel geen blokkade vormen.

 

4. Vergeet het onderhoud niet

Net zoals je auto regelmatig een APK nodig heeft, zou je ook je warmtepomp een onderhoudsbeurt moeten gunnen. Een professional kan het koelmiddel checken, de druk meten, alle onderdelen nalopen en onderdelen schoonmaken of vervangen.

5. Slim omgaan met storingen

Veel warmtepompen geven een storingscode als er iets mis is. Zoek in de handleiding of online naar wat de code betekent. Soms is het iets kleins (zoals een klep die niet goed openstaat) en kun je het zelf verhelpen. In andere gevallen moet je een monteur bellen.

6. Haal de professional erbij

Als je zelf geen oplossing vindt en je systeem steeds vaker rare kuren vertoont (geluiden, slechte verwarmingsprestaties, of constant uitvallen), is het verstandig om een vakman of installateur te bellen. Zij hebben de juiste kennis en tools om jouw warmtepomp weer tiptop te maken.

Conclusie

Hopelijk heb je met deze tips een idee gekregen wat te doen als je warmtepomp niet meer goed werkt? Het is meestal verstandig om eerst de basiscontroles te doen, filters te checken en regelmatig onderhoud te plegen. Kom je er echt niet uit, haal dan zeker een professional in huis om de klus te klaren. Zo kun je snel weer genieten van een aangename temperatuur zonder zorgen!

Ben je nu ook klaar voor de overstap naar een warmtepomp? Door de ISDE-subsidie kunnen wij een warmtepomp voordelig leveren, lees hier hoe dat mogelijk is! Bij vragen kun je ook altijd contact met ons opnemen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *