Menu
Zijn warmtepompen geschikt voor oudere woningen?

Zijn warmtepompen geschikt voor oudere woningen?” – het is een vraag die je misschien al een tijdje bezighoudt als je in een ouder huis woont. Misschien zie je die nieuwe, energiezuinige systemen overal voorbijkomen en twijfel je of jouw gezellige jaren ’30-woning in aanmerking komt. In deze blog duiken we dieper in op de mogelijkheden en geven we je tips voor als je overweegt over te stappen op een warmtepomp in je oudere huis.

Hoe werkt een warmtepomp eigenlijk?

Een warmtepomp onttrekt warmte aan de lucht, de grond of het water rondom je huis en zet dit om in bruikbare warmte voor je verwarming of tapwater. Het is een duurzaam alternatief voor de traditionele cv-ketel op gas. Doordat een warmtepomp minder (of zelfs geen) gas gebruikt, kun je flink besparen op je energierekening – en dat is natuurlijk mooi meegenomen!

Uitdagingen bij oudere woningen

Oudere woningen hebben vaak niet de optimale isolatie waar nieuwe huizen wél over beschikken. Denk aan enkel glas of muren zonder spouwmuurisolatie. Een warmtepomp functioneert het best in een woning die goed geïsoleerd is. Als er veel warmte weglekt door kieren, ramen en muren, moet de warmtepomp harder werken en verlies je een deel van het rendement.

Daarnaast hebben oudere huizen soms radiatoren die ontworpen zijn voor hogere watertemperaturen (bijvoorbeeld 70-80 graden). Een standaard (lucht-water) warmtepomp levert meestal warm water van rond de 35-55 graden. In dat geval kan de bestaande radiatorinstallatie minder effectief zijn en heb je mogelijk nieuwe (lage temperatuur) radiatoren of vloerverwarming nodig.

Mogelijke oplossingen

  • Verbeter de isolatie: Overweeg eerst isolatiemaatregelen, zoals HR++ of triple glas, spouwmuur- of dakisolatie en het dichten van kieren. Dit zal je energierekening sowieso verlagen en de effectiviteit van een warmtepomp vergroten.
  • Hybride warmtepomp: Een hybride systeem werkt samen met je bestaande cv-ketel en kan een interessante tussenoplossing zijn. Bij minder strenge temperaturen verzorgt de warmtepomp grotendeels de verwarming, en op de koudste dagen springt de cv-ketel bij.
  • Hoogtemperatuur warmtepomp: Er bestaan warmtepompen die water op hogere temperaturen kunnen leveren. Ze zijn vaak wat duurder, maar kunnen daardoor zonder al te veel aanpassingen in oudere woningen worden ingezet.
  • Check je mogelijkheden: Een installateur kan helpen bij het bepalen van de benodigde capaciteit. Het is verstandig om een energieadviseur of warmtepomp-expert je woning te laten beoordelen.

 

Subsidies en financiering

De overheid wil graag dat we duurzamer gaan wonen. Daarom zijn er regelmatig subsidies beschikbaar voor warmtepompen en isolatiemaatregelen. Kijk eens op de website van de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) of check je gemeente voor actuele regelingen. Vaak kun je een deel van de aanschafkosten terugkrijgen, wat de investering net iets aantrekkelijker maakt.

Door de ISDE-subsidie kunnen wij een warmtepomp vrijwel gratis leveren, lees hier meer over hoe dat mogelijk is!

Conclusie: zijn warmtepompen geschikt voor oudere woningen?

Kortom, “Zijn warmtepompen geschikt voor oudere woningen?” Het antwoord is: ja, mits je bereid bent om bepaalde stappen te nemen. Een goede isolatie is cruciaal, en soms moet je de radiatoren of zelfs de hele verwarmingsinstallatie aanpassen. Maar met de juiste maatregelen (en eventueel een hybride of hoogtemperatuur warmtepomp) kun je ook in een oudere woning genieten van de voordelen van een warmtepomp. Laat je goed informeren en ga na wat bij jou past – zo woon je straks niet alleen comfortabeler, maar ook nog eens duurzamer!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *